Salarizare pesedistă şi diversiuni

Aşteptându-se o decizie în instanţă pe 10 aprilie a.c., noul proiect de lege a salarizării a bubuit în spaţiul public exact pe 10 aprilie, televiziunile de casă întrecându-se a promova nu neapărat proiectul, cât minciuna şi diversiunea. Minciuna că e prima lege de acest fel care cică face dreptate după un sfert de veac, deşi toţi lucrătorii ştiu că încă dinainte de Boc se lucra la o astfel de lege, că fiecare guvern a avut unul sau mai multe astfel de iniţiative. Minciuna şi mai gravă este că PSD se gândeşte cică la binele poporului, la bunăstarea lucrătorului român, când orice investitor, mic sau mare, nu găseşte un lemnar, strungar, tâmplar, dulgher, fierar-betonist, doctor, inginer, în fine, om calificat, chiar oferindu-i cât ar câştiga în Occident.

O minciună este şi afirmaţia că proiectul aparţine Ministerului Muncii şi războinicei (doar în vorbe!) ministre, Olguţa Vasilescu. Şi, dacă e aşa, de ce legea a fost încă de la început explicată de Liviu Dragnea, liderul de partid? Nu cumva o ştie din scoarţă în scoarţă aşa cum ştia şi programul de guvernare pe care acum nu-l poate pune în operă? Nu cumva noua salarizare se face în favoarea bazinului electoral al social-democraţilor alcătuit din loiala funcţionărime din instituţiile publice şi salariaţii de stat?

O altă minciună este şi aceea că noua lege va face dreptate diferitelor categorii de salariaţi, numai că, până acum, cel puţin, liderii de sindicat, în marea lor majoritate, se declară nemulţumiţi, reclamând discrepanţe uneori rizibile între salariile unor oameni cu multă carte şi a altora cu… nimic. În consecinţă, cererea de demisie a vajnicei ministre vine de pretutindeni, fiind simptomatică.

Nu cumva corul nemulţumiţilor a fost mai puternic decât al celor mulţumiţi? Nu cumva discrepanţele şi măririle, sporurile acordate politic se ascundeau după surâsul cu subînţeles al Olguţei şi mustăceala lui Liviu Dragnea şi de aceea a trimis legea „la dospit”, „să-şi mai dea lumea cu părerea” până după Paşti? Dacă nu cumva după Paştile Cailor? Unii lideri de sindicat spun că legea oricum era croită prost şi oricât ai drege-o… Aşa că mari speranţe de îmbunătăţire a salarizării pe baza meritocraţiei şi motivare a muncii nu prea sunt.

Te pomeneşti că e o problemă de oportunitate, soră cu OUG 13: neprimind nicio decizie pe 10 aprilie, Dragnea are nevoie de repunerea pe tapet a legii salarizării pe 28 aprilie, când se va pronunţa instanţa într-unul din multele sale dosare. Dacă nu cumva până atunci se vor inventa alte şi alte diversiuni menite să-l scoată din clinciul de imagine. În afară de celebra „balenă albastră”, deja călărită de primăriţa generală a Capitalei.

Asta înseamnă că diversiunea cu salarizarea ar putea fi numită: „uite legea, nu e legea”, ghidându-se după zicătoarea: Vrabia mălai visează, iar calicul, praznic. Deja o serie de categorii sociale defavorizate se pregătesc de proteste în stradă, ceea ce, să recunoaştem, ar pune capac unei situaţii deloc încurajatoare a guvernului Grindeanu.

Trimiterea „la dospit” cam asta vrea să însemne: nici bine nu s-au încheiat cele mai mari demonstraţii antiguvernamentale de la revoluţie încoace, că, iată, altele sunt pe punctul de a răbufni. Iar Dragnea şi PSD numai de asta n-aveau nevoie de Paşti. Cel puţin asta rezultă din încordarea muşchilor atâtor lideri de sindicat, care sindicate ridică vocea tot mai rar. Cam o dată la 4 ani. Sau şi mai rar.

Nu mai bine ar pune la dospit minciunile şi diversiunile şi actuala majoritate s-a apuca de guvernare? Căci investiţiile sunt puse pe chituci, iar programele sociale ale guvernului nu au niciun suport. Proiectele europene sunt blocate de la începutul anului, iar constructorii de autostrăzi şomează. Şcoala şi Sănătatea se zbat în sărăcie, dar elevii mai primesc o săptămână de vacanţă, doar-doar vor mai creşte încasările din turism. Se mai gândeşte cineva şi la carte? Şi la medicamente, vaccinuri, sau lăsăm totul în seama lui Dumnezeu. Care dă, dar nu ne bagă în traistă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: