Deputatul Ioan Bălan primeşte răspuns după interpelarea vicepremierului Sevil Shhaideh:

Fondurile prin PNDL se alocă astfel încât să fie finalizate cât mai multe investiţii

> Creditele bugetare se transferă în ordinea de înregistrare a solicitărilor

 Vicepremierul Sevil Shhaideh, ministru al Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, i­a răspuns, luni, deputatului PNL de Suceava Ioan Bălan privind modul în care va funcţiona Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), arătând că scopul este alocarea de fonduri pentru finalizarea a cât mai multe investiţii.

În răspunsul către deputatul Suceava, vicepremierul arată că Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) coordonează şi finanţează Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), care este un program de finanţare multianual.

„Programul are ca obiectiv general echiparea unităţilor administrativ-teritoriale cu toate dotările tehnico-edilitare, de infrastructură educaţională, de sănătate şi de mediu, sportivă, social-culturală şi turistică, administrativă şi de acces la căile de comunicaţie în vederea asigurării unui climat investiţional atractiv pentru localităţile României” explică Sevil Shhaideh.

Ea adaugă că finanţarea obiectivelor de investiţie prin PNDL ia în considerare modul în care a fost implementat programul în anii anteriori, precum şi necesitatea alocărilor, astfel încât să se finalizeze un număr cât mai mare de investiţii.

„Se au în vedere şi angajamentele asumate de România faţă de Uniunea Europeană” precizează vicepremierul. Ea menţionează că fondurile alocate în cadrul PNDL sunt surse de finanţare complementare pentru bugetele locale, finanţarea programului asigurându-se din sume din transferuri alocate bugetelor locale, de la bugetul de stat, aprobate cu această destinaţie în bugetul MDRAPFE, sume din bugetele locale alocate cu această destinaţie, dar şi alte surse legal constituite.

Sevil Shhaideh arată că aprobarea alocaţiilor bugetare multianuale pentru realizarea obiectivelor de investiţii în cadrul PNDL se face prin ordin al ministrului, iar că în conformitate cu prevederile legale listele obiectivelor de investiţii şi sumele alocate acestora în cadrul PNDL se fac publice şi sunt afişate pe site­ul ministerului.

Ea mai susţine că PNDL este implementat în mod transparent, iar criteriile de prioritizare sunt repartizarea echilibrată a fondurilor de la bugetul de stat pe judeţe, ce ia în calcul cel puţin un indicator precum: datele demografice şi administrativ-teritoriale ale judeţelor, raportate la datele naţionale, capacitatea financiară a unităţilor administrativ-teritoriale şi ponderea numărului de obiective de investiţii aflate în derulare în fiecare judeţ.

Alt criteriu este legat de prioritatea realizării obiectivelor de investiţii înscrise în domeniile prioritare, dar şi de prioritatea realizării obiectivelor de investiţii cu stadiul fizic cel mai ridicat la data aplicării criteriului, precum şi data semnării contractului de furnizare/ prestare de servicii/ execuţie de lucrări şi populaţia deservită.

„Pe lângă aplicarea criteriilor amintite mai sus, aprobarea finanţării prin PNDL presupune şi analiza internă de specialitate în cadrul Ministerului, a solicitărilor de finanţare transmise de către autorităţile publice locale. În cadrul acestei etape se aplică criterii de prioritizare pe fiecare domeniu specific în parte. Criteriile în cauză ţin cont de propunerile Băncii Mondiale publicate în raportul final «Îmbunătăţirea criteriilor de selecţie pentru proiectele PNDL» emis cu ocazia încheierii proiectului «Coordonarea şi selecţia eficientă şi transparenţă a proiectelor de infrastructură finanţate din instrumente structurale şi de la bugetul de stat pentru perioada 2014-2020»”, subliniază vicepremierul.

Ea mai arată că alocaţiile bugetare multianuale în cadrul PNDL sunt aprobate pentru fiecare obiectiv de investiţie în parte ţinându-se cont de criteriile de prioritizare aprobate, corectitudinea şi complexitatea datelor înscrise în solicitările de includere în program transmise de autorităţile publice locale, domeniile prioritare, capacitatea unităţilor administrativ-teritoriale de absorbţie a fondurilor bugetare aprobate în anii anteriori în cadrul PNDL.

„După aprobarea alocaţiilor bugetare multianuale în vederea realizării obiectivelor de investiţii incluse în PNDL, prin ordin al ministrului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în termen de 30 de zile, pe baza analizei asupra documentaţiilor tehnico-economice prevăzute de legislaţia în vigoare transmise de beneficiari către MDRAPFE, sunt încheiate contractele de finanţare pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală. În cadrul PNDL, creditele bugetare aferente contractelor de finanţare încheiate se transferă beneficiarilor în limita bugetului anual al MDRAPFE aprobat cu această destinaţie, în ordinea cronologică de înregistrare a solicitării de transfer al sumelor necesare pentru decontarea bunurilor şi serviciilor/ lucrărilor executate” mai arată Sevil Shhaideh.

Ea menţionează că includerea la finanţare a unităţilor şcolare a respectat protocoalele de colaborare încheiate de MPRAPFE cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) ce au ca obiect asigurarea unui cadru coerent de exercitare a competenţelor fiecărei părţi în vederea îmbunătăţirii condiţiilor din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat prin realizarea/ extinderea/ reabilitarea şi modernizarea acestora, inclusiv îmbunătăţirea condiţiilor de transport în siguranţă şi confort al elevilor.

Vicepremierul susţine că datele privind unităţile de învăţământ care necesitau efectuarea unor lucrări în vederea obţinerii autorizaţiilor sanitare au fost centralizate de MEN, dar că orice localitate care are în administrare unităţi de învăţământ ce necesită lucrări de realizare/ modernizare/ reabilitare poate solicita, în termenul legal, finanţarea acestora cu fonduri disponibile în cadrul PNDL.

„Ţinând cont de cele enunţate, subliniem faptul că şi în etapa a II-a a programului vor fi aplicate procedura şi criteriile de prioritizare descrise anterior” mai scrie Sevil Shhaideh.

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a cerut, la începutul lunii martie, în Parlament, asigurări din partea vicepremierului Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale şi al Fondurilor Europene, că fondurile care vor distribuite localităţilor prin PNDL nu se vor aloca pe criterii politice. (N.B.) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: