Ministrul Educaţiei îi răspunde deputatului Ioan Bălan:

Absenţele elevilor din judeţul Suceava se încadrează în limitele Statutului elevului

> Procentul de promovabilitate la bacalaureat în judeţ e în creştere

 Ministrul Educaţiei Naţionale, Pavel Năstase, i­a răspuns deputatului PNL de Suceava, Ioan Bălan, privind situaţia îngrijorătoare din învăţământul preuniversitar din judeţul Suceava, ţinând cont de numărul mare de absenţe şi de corigenţele înregistrate de elevii suceveni.

Ministrul îi răspunde deputatului sucevean că situaţia absenţelor nemotivate, de 5,33 absenţe/elev se încadrează în limitele avute în vedere de Statutul elevului, care prevăd că de la zece absenţe nejustificate va fi scăzută nota la purtare cu un punct, şi subliniază că, în comparaţie cu primul semestru al anului şcolar 2015/2016, când media a fost de 5,57 de absenţe nemotivate pe elev,în primul semestru al actualului an şcolar această medie este în scădere, fiind de 5,33 de absenţe.

„În vederea scăderii absenteismului, IŞJ Suceava aplică următoarele măsuri: monitorizarea activităţii comisiilor pentru frecvenţă şi combaterea absenteismului şi a abandonului şcolar, monitorizarea fenomenului de absenteism prin colectarea centralizată lunară a absenţelor din şcoli, controale tematice în şcoli pe această temă, activităţi de suport educaţional pentru părinţi din partea profesorilor diriginţi şi învăţătorilor din fiecare unitate” arată ministrul.

El mai susţine că, în judeţul Suceava, în primul semestru al acestui an şcolar, procentul de promovabilitate a fost de 94,32% şi adaugă că eventuala corelare a numărului total de corigenţi la nivelul ciclurilor de învăţământ cu performanţa la examenul de bacalaureat are o relevanţă parţială, deoarece în judeţul Suceava procentul de promovabilitate la acest examen este în creştere cu 2,46% în sesiunea iunie – iulie şi în scădere cu 2,02% în sesiunea august – septembrie, faţă de anul şcolar trecut.

Totodată, el menţionează că, în comparaţie cu anul 2015, procentul cumulat de promovabilitate pentru anul 2016 la cele două sesiuni este în creştere, iar creşterea promovabilităţii la examenul de bacalaureat se menţine într-un trend ascendent: 2012 (46,98%), 2013 (65,78%), 2014 (67,32%).

„Performanţele scăzute ale elevilor au multiple cauze, printre care şi apartenenţa acestora la familiile nevoiaşe sau la familii din mediul rural. Referitor la măsurile sociale cu efect asupra creşterii numărului de elevi proveniţi din astfel de familii, care să poată urma cursuri liceale şi universitare, IŞJ Suceava administrează şi susţine continuarea programelor guvernamentale sociale: «Bani de liceu», «Bursa profesională», «Rechizite şcolare», «Cornul şi laptele», «Euro 200», «Sprijin financiar pentru copiii din grădiniţe»” precizează ministrul Educaţiei. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: