Sub ploaie de aur, strămoşi şi urmaşi

O manifestare ca o ramă potrivită pentru un tablou nemaipomenit a constituit-o cea desfăşurată joi, 6 aprilie 2017, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene din municipiul Suceava. Ne referim la expoziţia dedicată ornamentelor din gospodăria tradiţională bucovineană de artistul fotograf Victor T. Rusu, deschisă şi de vizitat şi acum la parterul Centrului menţionat, la cuvântările rostite de preotul-scriitor dr. Constantin Hrehor şi prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, la alocuţiunile autorilor, la programul de colinde de Florii susţinut de Grupul vocal „Crizanteme” al Şcolii Gimnaziale Pleşeşti – Comuna Vultureşti, coordonat de bibliotecara Gabriela Lungu, la intervenţiile dr. Constanţa Cristescu, consultant artistic la Centrul Cultural „Bucovina”, prof. Elena Manuela David, directoarea Casei Corpului Didactic, universitarului Cezar Leşanu şi la modul în care a moderat evenimentul interpreta de muzică populară Gabriela Teişanu, de asemenea consultant artistic la Centru. Manifestarea, care face parte din proiectul „Paştele în Bucovina”, a fost organizată de Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale al Centrului Cultural „Bucovina” sub auspiciile Consiliului Judeţean Suceava, de Primăria Municipiului Suceava şi de Casa Corpului Didactic,„George Tofan” – Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi aşa cum spuneam a fost pregătită cu grija meritată de valoarea celor două apariţii editoriale, amândouă tipărite cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava. Este vorba de dicţionarul lui Mihai Camilar „Din lada de zestre bucovineană (Superstiţii, credinţe, sărbători, datini şi obiceiuri calendaristice)”, Editura George Tofan, Suceava, 2016, şi de lucrarea „Semne şi simboluri astronomice în ornamentica tradiţională din Bucovina” de Dimitrie Olenici, Editura Accent Print, Suceava, 2016.

Din partea tuturor instituţiilor organizatoare a adresat un bun venit călduros sălii pline Călin Brătianu, directorul CCPCTS, reluat apoi în diverse formulări de Gabriela Teişanu pentru consilierul judeţean Nicolae Barbă, pentru reprezentanţii presei, ai învăţământului sucevean, pentru prietenii autorilor, ai cărţii, ai culturii, ai tradiţiilor populare. În public s-au aflat şi doamnele prof. Maria Camilar şi muzeograf Maria Olenici, amândouă nu doar în ipostaza de soţie, ci şi de nume tipărit în carte, Maria Camilar pentru culegerea computerizată şi corectură, iar Maria Olenici în bibliografia volumului.

Cum am colaborat direct mulţi ani cu cei doi autori ca redactor la cotidianul „Crai nou” şi cum mă număr printre cititorii celorlalte cărţi publicate de Mihai Camilar şi Dimitrie Olenici, amândoi cercetători ai străvechimii bucovinene terestre şi celeste, cu „vocaţie, cultură şi jertfă”, care au scos la lumină noi comori de talent şi înţelepciune populară, nu am fost surprinsă, ca mulţi alţi participanţi de altminteri, de entuzismul şi laudele aduse autorilor şi de Constantin Hrehor, şi de Mihai Iacobescu, În schimb m-au emoţionat respectul şi recunoştinţa din cuvintele adresate de Cezar Leşanu magistrului său, Dimitrie Olenici.

În general nu sunt de acord cu dojana adresată în public vreunui copil care urcă să cânte şi să danseze pe scenă, nici pentru vreun detaliu legat de costum, nici pentru vreun amănunt privitor la interpretare şi repertoriu, acestea, când e cazul, cuvenindu-li-se maturilor coordonatori, şi nu ca reproş, ca îndrumare. De aceea m-am bucurat pentru aprecierea conţinută în scurta intervenţie a dr. Constanţa Cristescu pentru repertoriul „Crizantemelor” din Pleşeşti (colinde vechi de Florii, consemnate în culegerea lui George Breazu), şi pentru şirurile de aplauze care le-au răsplătit cuceritorul moment, realizat cu drăgălăşenie şi implicare afectivă, cu Gabriela Lungu în rând şi deodată cu ele.

După lungile şi admirativele cuvântări ale lui Constantin Hrehor şi Mihai Iacobescu, Elena Manuela David a reuşit într-un singur minut să exprime o la fel de puternică preţuire pentru incontestabila, deosebita valoare a „Lăzii de zestre” şi a „Semnelor şi simbolurilor astronomice” şi pentru truda lui Mihai Camilar şi Dimitrie Olenici anunţând în profesorii din judeţ principalii beneficiari ai cărţilor acestora, cu speranţa că impresiile lor de lectură vor reverbera spre elevi şi că vor găsi la adolescenţi receptivitate, în ciuda vremii noastre marcate de supremaţia „clipului”.

Dacă în timpul manifestării, soarele strălucind orbitor a pus în dificultate aparatele foto, la plecare vântul, frigul şi cerul întunecat s-au năpustit asupra noastră. Dar ne-am gândit la întâlnirea cu urmaşii şi deopotrivă cu strămoşii, la fetiţele din Pleşeşti în strai popular cântând cu buchete de lumină în mâini, narcise galbene, rămurele de ploaie de aur înflorită, de salcie înfrunzită, şi la cărţile pe care abia-abia aşteptam să le deschidem acasă şi nu a mai contat decât ceea ce era cu adevărat important.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: