Despre doamna Ana

Fire multicolore de lână, îmbinate cu igliţa. Şi-o bătrânică ce mi s-a lipit de suflet.

De câteva ori, când am trecut pe lângă ea, nu aveam bani lichizi, doar cardul. Şi îmi tot spuneam că, data viitoare, îi voi avea pregătiţi. Nu că mi-aş fi dorit foarte tare ceea ce oferea ea de vânzare, ci doar pentru a schimba două cuvinte şi a-i cumpăra bucăţica aia de împletitură multicoloră la care sigur muncise mult, gândind că-şi mai acoperă o nevoie.

Când am avut banii, nu am mai găsit-o, m-am uitat după ea câteva zile, tot sperând s-o reîntâlnesc. Ba mărturisesc că am căutat-o dinadins, cu gândul că oi avea subiect pentru rândurile acestea, de vineri, care tare mi-aş fi dorit să fie despre ochii ei calzi şi mâinile ei micuţe.

Ieri am găsit-o, pe banca din centru, în poală cu rotundul ăla viu colorat. Mi-a dat voie să stau lângă ea şi mi-a mai dat voie să scriu câteva cuvinte, dar să am grijă ce scriu, că „nu vreau să fac rău nimănui”. „Ştiţi, doamnă, despre mine nu mă tem, că n-am făcut rău niciodată, dar lumea îi rea, vorbeşte multe” mi-a spus cea pe care, în copilărie, des oi fi întâlnit-o la casă, la alimentara „Weber”, cum îi spuneam noi celei din spatele Casei Culturii, ori pe la „Bucovina”. Şi m-am gândit că are dreptate, s-o găsi vreun suflet hain care s-o împiedice să mai facă vreo doi lei.

Dacă aţi avut o bunică mărunţică, cu glas duios, uşor pierdut, cu baticul înnodat sub bărbie, cu haine curate, îngrijite şi vă e tare dor de ea, mergeţi prin centru, poate vă întâlniţi cu doamna Ana.

Pensia, nu-i aşa?, nu ajunge nimănui. Se ajută de igliţă, s-o mai întindă de la o lună la alta. Nu e o mână întinsă, dar e o poveste. Pe care nu vrea să o spună lumii, din motive doar de ea ştiute, dar care, cu bucăţica ei de culoare, o face mai frumoasă. Că de urât, nu-i aşa?, suntem sătui.

Sărbători în linişte şi lumină, dragii mei!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: