Cum îşi sapă PSD groapa

 Într-o democraţie normală, legile, hotărârile, declaraţiile Parlamentului sunt aprobate cu majoritate de voturi aparţinând tuturor acelor senatori şi deputaţi care consideră că actul lor este necesar bunei guvernări, nu doar Puterii, ci şi Opoziţiei. Numai într-o democraţie „originală” ca a noastră majoritatea votează împotriva Opoziţiei sau a unei bune părţi a alegătorilor, devenind toxică sau, şi mai rău, anarhică.

Tentaţia de a vota legi doar în propriul interes a apărut devreme în România. Să ne amintim epoca Iliescu – Năstase când majoritatea alcătuită din PSD, PRM, UDMR şi minorităţi vota în beneficiul propriu, ţintind de fiecare dată puteri sporite pentru viitorul preşedinte, nimeni altul decât Adrian Năstase, cotat cu cele mai mari şanse.

Să nu râzi? De acele puteri sporite n-a mai apucat să beneficieze liderul PSD, ci Traian Băsescu, cel ce l-a învins la urne. Este şi unul din motivele pentru care mandatul acestuia a evoluat rapid spre autocraţie, sporindu-şi puterile până în ultima clipă, iar PSD, din 2000 încoace, n-a mai reuşit să-şi adjudece preşedinţia. Partea cea mai vizibilă a fost atitudinea faţă de Justiţie şi atribuirea funcţiilor în acord cu propriile interese. Nu mai aduc vorba despre continuarea promovărilor în posturi şi funcţii a unor personaje lipsite de competenţă şi merite, dar dotate cu un simţ special al slujirii stăpânului.

Păcatul guvernării Iliescu – Năstase a fost credinţa că se va eterniza la putere, că, prin măsurile luate, şi-a securizat viitorul politic, neţinând cont de evoluţia, înceată, ce e drept, a electoratului şi, mai ales, de schimbările inerente ale compoziţiei bazinelor electorale, cu toate că serviciile secrete, alte organisme ale statului erau în posesia informaţiilor complete despre creşterea, dar imposibilitatea unirii, forţelor de dreapta.

Mizând din nou pe lipsa de perspectivă a coagulării şi unificării dreptei, dar neţinând cont că formele mentale ale cetăţenilor sunt în curs de schimbare, vezi mişcările #rezist, majoritatea câştigătoare a alegerilor din 2016, alcătuită din social-democraţi şi cam aceiaşi clienţi politici din 2000, cu excepţia ALDE, face exact aceleaşi greşeli: e gata să taie din puterile preşedintelui, pe care vrea să le transfere Executivului sau Parlamentului, fiind absolut siguri că puterea le va aparţine întru eternitate.

Semn că nu mizează pe succesul în alegerile prezidenţiale nici al lui Liviu Dragnea, care se încălzeşte conştiincios în blocstarturi, nici al Gabrielei Firea, care se şi vede în poziţia tovarăşului primit cu costume naţionale, flori şi cântece (deocamdată ale lui CRBL: „românul… Fură ştampila de vot/ şi o poartă ca un breloc”) prin şcolile cartierelor bucureştene. Ce se vor face respectivii când vor descoperi că preşedintele lor nu are dreptul nici măcar să organizeze referendumuri, darmite să mai şi numească magistraţii?

De asemeni, e gata să scoată legi draconice pentru limitarea competenţelor Justiţiei, cea de-a treia putere în statul de drept, numai şi numai pentru a-şi scăpa liderii şi clienţii politici de mâna lungă a DNA şi a completelor de judecată, la fel cum majoritatea celor cu dosare din parlament luptă cu osârdie pentru ca procurorii, judecătorii să fie numiţi de ministrul Justiţiei. Ca să aibă şi control justiţiar asupra lor, nu doar administrativ, ca acum.

Învăţând de la Ion Iliescu şi Traian Băsescu că poporul român, aflat în bătaia tuturor vânturilor de când se ştie, e obişnuit să asculte de un singur voievod, rege, preşedinte, lider…, PSD cultivă figura carismatică şi imaginea liderului lor suprem, baron de Teleorman, sperând că se va înscrie în seria conducătorilor noştri geniali. Deocamdată el face guvernul, el i-a stabilit programul de guvernare din scoarţă în scoarţă, el îi evaluează pe prim-ministru şi pe miniştri, semn că din nou politica românească stă într-un singur picior.

Numai că, mizând din nou pe un personaj unic, Liviu Dragnea, aşa cum a mizat în 2004 pe Adrian Năstase, PSD repetă greşeala, jucând pe cartea unui alt tătuc. Cum a ajuns acest mare partid monoparental?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: