Procurorii anticorupţie suceveni au trimis în judecată doi oameni de afaceri

> Unul dintre ei mai este acuzat de o altă fraudă, de 2,6 milioane lei

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi oameni de afaceri acuzaţi că ar fi produs o fraudă de 3 milioane de lei din fonduri europene în cadrul unui proiect de înfiinţare a unei ferme.

DNA Suceava a anunţat că l-a trimis în judecată pe Adrian-Ştefan Isopescul pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, firma Corbul SRL administrată de acesta şi pe Mihai-Viorel Boghean, reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Procurorii anticorupţie arată că la data de 29 aprilie 2011 a fost înregistrată la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit o cerere prin care beneficiarul SC Corbul SRL, prin reprezentantul său Adrian-Ştefan Isopescul, a solicitat finanţarea din fonduri nerambursabile a unui proiect ce privea înfiinţarea unei ferme agrozootehnice în localitatea suceveană Frătăuţii Vechi.

În acest context, pentru a maximiza valoarea totală eligibilă şi implicit contribuţia nerambursabilă, în bugetul indicativ, anexat cererii de finanţare, inculpatul Isopescul ar fi a depus la autoritatea contractantă mai multe documente false ce reprezentau oferte cu preţuri pentru bunurile necesare proiectului, în scopul de a supraevalua cheltuielile necesare achiziţiilor de utilaje, arată procurorii.

„Întrucât preţurile de achiziţie menţionate de aceasta nu se încadrau în limitele din baza de date a autorităţii contractante, pentru justificarea acestora, alăturat cererii de finanţare au fost ataşate mai multe documente false reprezentând oferte cu preţuri pentru bunurile necesare proiectului, depuse de SC Corbul SRL la autoritatea contractantă” se arată în rechizitoriu.

Procurorii anticorupţie suceveni au stabilit că, în baza ofertelor depuse, comisia de evaluare a ofertelor a desemnat drept câştigătoare oferta unei societăţii comerciale cu un comportament fiscal de tip ”fantomă”, administrată de Viorel-Mihai Boghean, iar această societate, prin reprezentantul său, a pus la dispoziţia lui Isopescul mai multe documente false, pe care, în perioada 2011 – 2016, acesta din urmă le-a depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

În urma acestor demersuri, Isopescul ar fi obţinut de la autoritatea contractantă suma totală de 2.933.201 lei.

În acest caz, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.144.383 lei, sumă la care vor fi adăugate dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii efective.

În cauză, procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin SC Corbul SRL, mai arată DNA Suceava.

Isopescul a mai fost trimis în judecată în luna ianuarie de DNA Suceava pentru o fraudă de 2,6 milioane de lei în cadrul unui proiect cu finanţare europeană ce viza înfiinţarea unei ferme agrozootehnice în comuna suceveană Frătăuţii Vechi.

Astfel, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a firmei Melifabi SRL Rădăuţi şi pe administratorul firmei, Camelia Mariana Isopescul, pe soţul acesteia, Ştefan Adrian Isopescul, şi pe Vasile Horăndău, administrator al firmei Edens Range SRL pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene ori complicitate la această infracţiune.

Procurorii arată în rechizitoriu că în 27 martie 2012 a fost încheiat un contract de finanţare pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală România, încheiat între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) prin Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 1 – Iaşi, în calitate de autoritate contractantă, şi SC Melifabi SRL Rădăuţi, în calitate de beneficiar, reprezentată de Camelia Mariana Isopescul ca administrator pentru proiectul înfiinţarea unei ferme agrozootehnice în localitatea Frătăuţii Vechi.

Contractul semnat avea o valoare eligibilă nerambursabilă de 3.415.363 de lei.

Anchetatorii precizează că, anterior, pentru a maximiza bugetul acestui proiect, pentru a mări cheltuielile aferente achiziţiei de lucrări şi bunuri, Camelia Mariana Isopescul a ataşat la cererea de finanţare oferte ale unor firme apropiate şi cu preţurile cele mai mari.

În continuare, în conformitate cu normele emise de autoritatea contractantă, Camelia Isopescul a organizat procedurile de achiziţie a bunurilor necesare implementării proiectului, conform celor menţionate în studiul de fezabilitate, prin procedura cererii de oferte, iar în urma procedurii de achiziţie a fost desemnată câştigătoare societatea administrată de Vasile Horăndău, Edens Range SRL, firmă fără experienţă în efectuarea unor astfel de lucrări, înfiinţată în acest scop şi aflată sub controlul lui Adrian-Ştefan Isopescul.

Totodată, se arată că lucrările în cadrul proiectului au fost realizate de Adrian-Ştefan Isopescul prin mijloace şi în regie proprie, însă, pentru a obţine finanţarea de la APDRP, a depus în cadrul cererilor de plată facturi emise de Edens Range SRL care dovedeau în mod nereal şi supraevaluat că aceasta a realizat lucrările în cauză, precum şi o serie de documente false.

Ancheta a evidenţiat că prin această conduită Camelia Isopescul a obţinut pe nedrept, în perioada 2012 – 2015, fonduri europene nerambursabile în valoare de 2.653.535,11 lei, sumă cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză şi la care vor fi adăugate dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii efective.

Procurorii precizează că au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin soţilor Isopescul. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: