„Hai să vorbim” despre depresie

 > Boala care poate ucide dacă nu o recunoşti la timp !

 Ziua Mondială a Sănătăţii este sărbătorită la 7 aprilie, tema de anul acesta fiind „Depresia”, tulburare mentală frecventă, care afectează peste 300 de milioane de persoane de toate vârstele şi categoriile sociale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că „netratată, depresia poate duce la sinucidere”, aceasta fiind a doua cauză de deces în rândul tinerilor în vârstă de 15-29 ani la ora actuală.

Se estimează că în anul 2020 depresia va deveni a doua cauză de dizabilitate la nivel mondial, după afecţiunile cardiovasculare.

În România, s-a constatat o creştere semnificativă a episodului depresiv major odată cu vârsta, de la 2,1% – 2,6%, la persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 49 ani, la 4,4% – 5,2 % la persoane peste 50 de ani.

În judeţul Suceava: 10.000 persoane cu tulburări mentale erau în evidenţe la sfârşitul lui 2016

În judeţul Suceava, conform datelor prezentate de directoarea adjunctă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, din raportările medicilor de familie, la începutul anului 2016 erau în evidenţă 9558 persoane cu tulburări mentale, anul trecut medicii luând în evidenţă 958 de cazuri noi de pacienţi cu tulburări mentale. Pe parcursul anului trecut au ieşit din evidenţe 438 de pacienţi, astfel că la finele anului 2016 erau circa 10.000 de pacienţi cu astfel de tulburări, prevalenţa fiind de 1,36 la mia de locuitori.

În ce priveşte pacienţii cu boli psihice, statisticile DSP arată că la începutul lui 2016 erau în evidenţele medicilor de familie circa 6000 de astfel de pacienţi, fiind 492 cazuri noi intrate anul trecut şi 258 ieşite. La sfârşitul anului trecut erau 6242 pacienţi rămaşi în evidenţe, prevalenţa acestor boli fiind de 0,84‰.

Potrivit OMS, „depresia provoacă suferinţa mentală şi afectează capacitatea oamenilor de a efectua chiar şi cele mai simple sarcini de zi cu zi, având adesea consecinţe devastatoare asupra vieţii sociale şi familiale”. În acest context, anul acesta, sub sloganul „Depresia – Hai să vorbim”, se desfăşoară o campanie de educaţie care acordă o atenţie deosebită celor trei grupuri de persoane afectate cu precădere de depresie: adolescenţi şi adulţi tineri, femei de vârstă fertilă (în special cele care au născut) şi adulţi peste 60 de ani.

„Scopul general al campaniei de educaţie este ca tot mai multe persoane cu depresie să ceară şi să obţină ajutorul de care au nevoie. O mai bună înţelegere a afecţiunii şi a modului în care poate fi prevenită şi tratată ajută la reducerea stigmatizării asociate depresiei şi va încuraja mai multe persoane să ceară ajutor” explică reprezentanţii OMS.

Se consideră că dificultăţile economice, şomajul, catastrofele şi conflictele pot creşte semnificativ riscul de depresie şi că tinerii de azi sunt mai depresivi decât cei din generaţiile anterioare.

Printre simptomele depresiei, medicii evidenţiază pierderea energiei, anxietatea, prea mult sau prea puţin somn, puterea de concentrare redusă, stări de nelinişte, sentimente de inutilitate, vinovăţie sau lipsă de speranţă, gânduri de autovătămare sau de sinucidere.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: