Retrospectiva Dimitrie Loghin, o sărbătoare a Sucevei şi a Artei

Cu chipul senin, luminat de bucuria evenimentului organizat în memoria părintelui, chip care nu trădează nicio clipă oboseala călătoriei la un capăt de lume din care abia s-a întors, prof. Viorelia Victoria Braicu nu mai pridideşte să-şi salute invitaţii, să-i întâmpine cu un zâmbet pe buze pe numeroşii iubitori de artă prezenţi la vernisajul Retrospectivei Dimitrie Loghin. Suntem cu privirea întoarsă în ziua de 22 martie 2017, în sala de conferinţe a Muzeului de Istorie Suceava: întâlnirea cu pictura, grafica şi sculptura celui care a fost cofondator al primei unităţi a Uniunii Artiştilor Plastici din România la Suceava şi 37 de ani profesor la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava are loc sub auspiciile Consiliului Judeţean Suceava – Muzeul Bucovinei şi ale Filialei Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici. Însă din cele peste o sută de lucrări reunite de retrospectivă, niciuna nu este aici, toate sunt expuse în sălile din stânga, destinate de Muzeu expoziţiilor temporare. Cu excepţia celor aduse pe ecran de un film de câteva minute, surpriza prof. Viorelia Victoria Braicu, dar nu singura: Domnia Sa anunţă un veritabil program al comemorării artistului şi profesorului în 2017, la 35 de ani de la trecerea la cele veşnice, cu evocări şi expoziţii la Fălticeni, Boteşti, Botoşani, emisiuni TV, o rubrică în cotidianul „Crai nou” Suceava ş.a.

Un salut plin de respect publicului şi un cuvânt de gratitudine dnei prof. Viorelia Victoria Braicu adresează, din partea conducerii instituţiei-gazdă, dr. Ion Mareş, director-adjunct al Muzeului Bucovinei, care îşi exprimă de asemenea preţuirea pentru artist şi bucuria pentru calitatea şi bogăţia Retrospectivei.

Cu fervoarea care îi caracterizează întotdeauna intervenţiile, vorbeşte Lucia Puşcaşu, nu doar o artistă cunoscută, ci şi o prezenţă vie în biografia Filialei şi în viaţa culturală a Sucevei, realizatoare de albume şi de expoziţii de interes şi valoare majoră. Dă glas consideraţiei pentru pictorul care „a cântat frumuseţea în anotimpuri prin regnul vegetal, prin flori, dar şi prin figura umană, şi a semnat apreciate compoziţii figurative şi un remarcabil document al Sucevei de odinioară. Lucrările sale îi vorbesc despre Dimitrie Loghin ca despre un om deschis, un om modest, care a pictat liber, cu sufletul, cu sentimentul. De asemenea, îşi exprimă recunoştinţa faţă de prof. Viorelia Victoria Braicu, pentru că a apelat la ea să o ajute în organizarea expoziţiilor şi în realizarea albumului dedicat părintelui său, şi-şi mărturiseşte admiraţia pentru energia cu care construieşte evenimente plastice, „în vreme ce atâţia tineri nu-şi pun nicio problemă”.

În continuare, universitara Sabina Fînaru susţine o conferinţă despre creaţia lui Dimitrie Loghin, artist multilateral format la şcoala marilor pictori-profesori, în spaţiul multicultural al Sucevei, care „alături de Ion Irimescu rămâne în patrimoniul local şi naţional”.

Un alt moment sensibil gândit şi pregătit de prof. Viorelia Braicu este cel al câtorva poezii de Dimitrie Loghin în lectura prietenelor sale – profesoarele Oana Lohănel, Maria Reuţ (Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava) şi Domnica Oniga (Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava), care i se adresează cu respect şi afecţiune „Victoraş” şi a căror emoţie pentru ineditul ipostazei şi pentru bucuria momentului înviorează atmosfera asemenea unei ploi de primăvară care înfloreşte brusc tulpini şi ramuri.

În încheierea primei părţi a manifestării, prof. Viorelia Braicu împarte un buchet de mulţumiri organizatorilor, reprezentantei Muzeului, Irina Ţibulcă, fără de care „nu m-aş fi descurcat”, artiştilor Lucia Puşcaşu şi Iulian Asimionesei, celor care i-au adus flori, prietenilor şi iubitorilor de artă care îi sunt alături la vernisaj.

Partea a doua a însemnat vizitarea sau revizitarea expoziţiei de către cei veniţi mai devreme, o oră plină de căldură, în care privirea atentă sau fugară (cu intenţia revenirii şi a studierii pe îndelete) s-a împletit cu revederi, amintiri, îmbrăţişări, felicitări. Din care notez doar scurta evocare a fostului profesor şi apoi coleg al prof. Rodica Alexandru, Directoarea cu majusculă a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, şi mulţumirea prof. Rodica Iordache, şi Domnia Sa Directoare cu majusculă a Bibliotecii Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, de a nu fi ratat această sărbătoare a Artei şi a Sucevei. Care continuă să trăiască la Muzeul de Istorie Suceava până pe 8 aprilie 2017, dându-ne prilejul să-i mai fim părtaşi.

***

Binevenită, segmentarea vernisajului în sala de conferinţe şi în spaţiul de expunere a readus în atenţia tuturor, ca fiind de-acum imperios necesară, existenţa unei galerii de artă ample, iar recenta stingere din viaţă a marelui pictor Marin Gherasim – a Muzeului de Artă al Bucovinei, proiect mai vechi de două decenii, căruia visa (şi el, şi alţi artişti importanţi originari de pe meleagurile noastre) să-i doneze câteva lucrări, pe care să le putem admira în expoziţia de inaugurare a acestei instituţii. Din nefericire, înfiinţarea Muzeului de Artă în Suceava se tot amână, în vreme ce marii pictori care au crezut în el au început să plece.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. O panarama care a ramas putreda de bani de pe urma sotilor si parintilor cheama alte panarame la intins tablouri .Cine este lohanel cine este reut de sunt mentionate in articol.???

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: