Dublă lansare de carte la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava

Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, în parteneriat cu Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, a fost organizatoarea mesei rotunde cu tema Titani ai literaturii universale – Dostoievski şi simboliştii ruşi. Evenimentul literar, care a avut loc vineri, 17 martie 2017, în sala de lectură a Bibliotecii Universităţii, a fost prilejuit de o dublă lansare de carte: Povestiri şi nuvele de F. M. Dostoievski, în traducerea realizată de Livia Cotorcea, şi Simbolismul rus. Coordonate istorice şi estetice de Aura Hapenciuc. Volumele au văzut lumina tiparului la Editura Institutul European Iaşi, 2016.

Moderatorul acţiunii, prof. univ. Sanda-Maria Ardeleanu, i-a prezentat pe cei doi autori publicului aflat în sală – profesori, oameni de cultură din municipiul şi judeţul Suceava, numeroşi studenţi ai universităţii sucevene interesaţi de literatura rusă.

Livia Cotorcea este profesor consultant la catedra de Slavistică „Petru Caraman“, Facultatea de Litere, Universitatea „Al.I. Cuza“ Iaşi; traducătoare, critic şi teoretician literar, a publicat sute de studii critice, articole şi eseuri despre cultura rusă. A tradus din operele unor autori precum E. Zamiatin, M. Aldanov, V. Nabokov, O. Mandelştam, A. Ahmatova, F. Dostoievski. Este membru al Societăţii Filologice din România, al Comitetului internaţional al slaviştilor, al Societăţii internaţionale a rusiştilor şi al Societăţii „F.M. Dostoievski“ din România. O întâlnim ca publicist în Analele ştiinţifice, Romanoslavica, Convorbiri literare, Anuar de lingvistică şi istorie literară, Contemporanul, revista Kitejgrad şi multe altele.

Autoarea cărţii Simbolismul rus, Aura Hapenciuc, este în prezent lector universitar la Facultatea de ştiinţe ale educaţiei a USV. Specializată în literatură rusă, cu stagii de pregătire la Moscova şi Cernăuţi, Aura Hapenciuc este un reper didactic puternic. Cu Livia Cotorcea, pe care o numeşte „doamna slavisticii româneşti”, are o excelentă relaţie profesională, fapt ce explică lansarea de carte comună.

Volumul lui F.M. Dostoievski de Povestiri şi nuvele, în traducerea din limba rusă a prof. Livia Cotorcea, a fost prezentat de conf. univ. Ovidiu Morar, care, fără a se considera specialist în literatură rusă (la USV nu există, din păcate, secţie de limba rusă), este un admirator al acestei literaturi, găsind-o mai fascinantă decât beletristica franceză. Alături de Tolstoi, Dostoievski este scriitorul care în a doua jumătate a secolului al XIX-lea a conferit literaturii ruse dimensiunile uneia dintre cele mai mari literaturi din lume. Cartea este o culegere de proză scurtă din prima perioadă de creaţie a maestrului, selecţia aparţinând traducătoarei. În opinia prezentatorului, proza dostoievskiană a găsit în Livia Cotorcea, un traducător capabil să redea cititorului aceleaşi impresii ca şi textul original.

Despre cea de-a doua carte, Simbolismul rus, prof. univ. Livia Cotorcea subliniază că aceasta are meritul de a defini şi prezenta unitar simbolismul rus, o mişcare intelectuală şi artistică afirmată în ultimele trei decenii ale secolului al XIX-lea şi în primele două ale secolului al XX-lea, fenomen care a scos în evidenţă sincronismul dintre literatura rusă şi cea occidentală. După opinia sa, prin această carte autoarea umple un gol de informaţie şi sinteză, de mult resimţit în cultura română. Caracter monografic, bogăţie şi varietate a bibliografiei, critică literară de calitate – acestea sunt impresiile cu care rămâne cititorul parcurgând cartea Aurei Hapenciuc.

Iată, aşadar, două cărţi valoroase, pe care de acum încolo le putem găsi în librării şi la Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava.

 TATIANA TIMOFEIOV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI