Sfântul Cuvios Ioan Scărarul

Sfântul Ioan Scărarul a trăit în a doua jumătate a secolului al VI-lea şi începutul secolului al VII-lea în ţinutul Egiptului.

La vârsta de 16 ani a intrat la vestita mănăstire din Sinai. Plin de râvnă pentru viaţa duhovnicească, el se nevoia aspru şi, cu binecuvântare de la stareţ, s-a retras în sihăstrie. La poalele Muntelui Sinai, Sfântul şi-a ales o grotă în care a vieţuit vreme de 40 de ani.

Viaţa sa îngerească era cunoscută celor din mănăstire, care l-au ales stareţ. Simţind că este voia lui Dumnezeu, Cuviosul a ieşit din grotă şi le-a făcut pe plac călugărilor, devenind conducătorul mănăstirii. Dorul pentru pustiu l-a copleşit şi nu după mult timp a coborât în căsuţa sa dragă, care era o grotă strâmtă şi întunecoasă. Nu după mult timp, Sfântul şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, cu nădejdea că ostenelile sale vor fi răsplătite de Bunul Dumnezeu.

Sfântul Ioan se numeşte Scărarul după opera sa de căpătâi „Scara”, cea mai cunoscută lucrare duhovnicească a Bisericii noastre, tradusă în mai toate limbile popoarelor ortodoxe. Împărţită în 30 de capitole, „Scara” prezintă virtuţile şi păcatele. Vorbeşte despre viaţa monahală, rugăciune şi nevoinţă duhovnicească. Fiecare virtute este o treaptă a scării. Scara duce la Cer şi bucură sufletul evlavios în Împărăţia Cerurilor.

Sfântul Ioan se mai numeşte şi Sinaitul pentru că a trăit la Sinai, în Egipt. A trăit la mănăstirea unde aveau să ajungă prin minunea lui Dumnezeu şi Moaştele Sfintei Mare Muceniţe Ecaterina. A fost copleşit de dragostea pentru Dumnezeu şi s-a străduit să vieţuiască cu sfinţenie, având în minte tot timpul că la Sinai Dumnezeu a vorbit cu Moise şi i s-a arătat într-un rug de foc.

Sfântul Cuvios Ioan Scărarul este sărbătorit de Biserica noastră în fiecare an la data de 30 martie şi în duminica a patra din Postul Sfintelor Paşti. (Pr. prof. JUSTINIAN-REMUS A. COJOCAR)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: