Recep Tayyip Erdogan o acuză pe Angela Merkel că a recurs la „practici naziste”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a reluat atacurile la adresa liderilor europeni, ieri atacând-o chiar pe şefa guvernului german, Angela Merkel, pe care a acuzat-o de „practici naziste”, într-o referire la interdicţia de desfăşurare a unor mitinguri electorale în favoarea referendumului din 16 aprilie din Turcia, transmite AFP.

Turcia a mai acuzat Germania, la începutul lunii, că recurge la practici „naziste” atunci când împiedică desfăşurarea mitingurilor electorale pro-referendum şi când refuză participarea miniştrilor turci, provocând reacţii critice la Berlin, Bruxelles şi Paris. Şi la adresa Olandei, care a interzis la rândul ei venirea unor miniştri turci, Erdogan a folosit aceiaşi termeni, cu toate că a fost avertizat de mai mulţi lideri europeni să înceteze cu astfel de exprimări. „Când le spunem că sunt nazişti nu le place. Îşi manifestă solidaritatea. În special Merkel. Dar tu ai recurs în acest moment la practici naziste”, a atacat-o Erdogan pe Merkel într-un discurs televizat. „Împotriva cui? A confraţilor mei turci din Germania şi a fraţilor miniştri” care au încercat să se deplaseze în Germania în urmă cu două săptămâni pentru a face campanie în favoarea extinderii prerogativelor preşedintelui Turciei. „Balul mascat s-a terminat!”, a mai spus Erdogan, care a acuzat din nou Europa că susţine grupări teroriste.

Agenţia DPA relatează că poliţia germană a anunţat că va lansa o anchetă după ce la mitingul de la Frankfurt unii demonstranţi au afişat portrete ale liderului militant kurd Abdullah Ocalan, încarcerat în Turcia. Proceduri de anchetă vor fi “cu siguranţă” desfăşurate, a declarat duminică pentru DPA un purtător de cuvânt al poliţiei.

Germania a introdus recent noi măsuri de interzicere a simbolurilor PKK. Poliţia le-a cerut protestatarilor de la Frankfurt să-şi strângă steagurile şi a anunţat la scurt timp că protestul va fi înregistrat video. Totodată, poliţia a informat că a decis să nu intervină în timpul protestelor pentru a evita izbucnirea unui conflict.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: