Pierre Moscovici, despre reuniunea G20

„Complicată”, dar „fără paşi înapoi”

Reuniunea miniştrilor de finanţe din G20 care a avut loc la Baden-Baden (vestul Germaniei) a fost „complicată”, a apreciat sâmbătă comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, citat de AFP. „Nu a fost cea mai bună reuniune pe care am avut-o, dar am evitat orice pas înapoi şi am lăsat loc pentru cooperare şi îmbunătăţire” a situaţiei, a declarat jurnaliştilor responsabilul european. El a recunoscut totodată că a fost „o reuniune complicată, cu o concluzie temporară ce putea fi mai bună”.

Prima întâlnire internaţională pentru noul secretar american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, G20 Finanţe a retras din declaraţia finală referinţe făcute în cursul ediţiilor precedente, una privind respingerea protecţionismului şi cealaltă de susţinere a Acordului de la Paris asupra schimbărilor climatice. Omisiuni clar explicate de opoziţia Statelor Unite de a vedea menţionate aceste principii. „Unele cuvinte lipsesc” din declaraţia finală, şi-a exprimat regretul Pierre Moscovici, care, totuşi, nu s-a declarat surprins. „A fost primul contact cu noua administraţie americană, n-ar fi avut niciun sens să ne certăm. Sunt diferenţe clare, dar nu a fost o confruntare”, a continuat comisarul european.

Apreciind această reuniune ca o „rundă de observare” care a „lăsat loc pentru îmbunătăţiri”, Pierre Moscovici şi-a exprimat speranţa ca G20 să ajungă la „concluzii mai bune” în iulie, cu prilejul summitului şefilor de stat şi de guvern care va avea loc la Hamburg (nordul Germaniei).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: