Buchiseli

Pe pereţi (1)

Prezenţa tot mai diversificată în stradă, mai ales cu scopuri publicitare, a unor mijloace de transmitere a mesajelor face posibilă şi o altfel de buchiseală decât cea obişnuită (în spaţii închise, asupra unei publicaţii, cărţi etc.). Drept care, de această dată ne îndreptăm atenţia spre înscrisuri aflate pe… pereţi. Nu în căutare de cai verzi, ci pentru a identifica înţelesul şi rostul unor ziceri transcrise pe suportul unor elemente de peisaj urban…

În zona centrală a Sucevei, în locul unde de bună vreme s-a instalat un Irish Pub&Restaurant („crâşmă irlandeză”), local select patronat spiritual de Oscar Wilde (1854-1900), în partea de jos a unui panou aplicat în exterior, la vedere, pe zid, sub portretul scriitorului şi alte elemente de identitate comercială, orice trecător (şi, bineînţeles, orice client) poate citi o frază aparţinând poetului, dramaturgului şi prozatorului irlandez mai sus numit: „Every saint has a past and every sinner has a future” („Fiecare sfânt are un trecut şi fiecare păcătos are un viitor”). Autorul, mai bine cunoscut datorită piesei „Ce înseamnă să fii onest” sau romanului ”Portretul lui Dorian Gray”, şi-a câştigat celebritatea, după cum se apreciază, prin „eleganţa stilului aforistic”, „strălucirea paradoxului” şi „verva scânteietoare a replicilor”. Fraza reprodusă mai sus a fost lansată însă într-o piesă cu notorietate mai mică – „A Woman of No Importance” („O femeie fără importanţă” – 1894) – într-o conversaţie a mai multor personaje.

Înţeleapta zicere bogată în sensuri şi dătătoare de speranţă este răspândită în extrem de numeroase modalităţi (de la tatuaje până la inscripţii pe bijuterii ori pe tricouri etc.), transcrierea ei fiind, de asemenea, diversă: cu virgulă, cu punct sau fără nimic între cele două propoziţii. Surpriza propriu-zisă, care a cântărit mult în decizia de a deveni subiect de „buchiseală”, a fost ca, în chiar ziua ultimului Crăciun, într-un text intitulat „Nu există păcătos fără viitor” (gandul.info, 25 decembrie 2016), aforismul să fie menţionat pentru că apăruse într-o predică despre regele David a Suveranului Pontif. Autoarea articolului, Lelia Munteanu – a cărei prezenţă cotidiană în publicaţia exclusiv on-line „Gândul” (gandul.info) ar putea fi pentru oricine motiv de a accesa zilnic site-ul respectiv (L. M. stăpânind taine surprinzătoare ale expresivităţii limbii române, dar şi cunoştinţe şi competenţă pentru analize referitoare la Orientul Mijlociu sau la lumea religiei) – reţine, în propria traducere, în citat, din care reproducem şi noi mai jos, o parte din predică: „Citind viaţa lui David (…) care a făcut atâtea lucruri bune şi altele mai puţin bune, ne-am dus cu gândul la drumul creştin pe care Dumnezeu ne-a chemat să îl parcurgem, şi m-a făcut să mă gândesc că nu există sfânt care să nu aibă un trecut, nici păcătos care să nu aibă un viitor”.

Papa Francisc nu face trimitere la vreo sursă (cel puţin, aşa reiese din articol). Poate, fiindcă aforismul este îndeajuns de celebru, autorul lui nefiind nici el străin cunoaşterii auditoriului.

I.NEDELEA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: