Ar fi împlinit 68 de ani…

Profesorul Simion Slevoacă s-a născut la 20 martie 1949 în comuna Poieni-Solca, locul unde a absolvit primele clase. Au urmat: liceul la „Ştefan cel Mare”, Facultatea de Istorie Geografie de la Institutul Pedagogic Suceava şi Facultatea de Istorie-Filosofie de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi.

A profesat la şcolile din Poiana Micului, Bucşoaia, Frasin, precum şi la liceul din Solca şi la Liceul Silvic din Câmpulung timp de 28 de ani, dintre care 16 a ocupat funcţia de director coordonator la Bucşoaia şi Frasin.

Au urmat ani de muncă de mare responsabilitate, ocupând funcţia de inspector teritorial, apoi la departamentul de management al resurselor umane ca inspector şi inspector general adjunct. S-a pensionat la 31 august 2015, după 45 de ani dedicaţi învăţământului preuniversitar.

A fost preocupat de perfecţionarea sa de specialitate şi pedagogică, efectuând cercetări dedicate istoriei locurilor unde s-a născut şi a muncit, obţinând gradul didactic I.

În calitate de inspector a militat pentru înfiinţarea şcolii profesionale şi a liceului seral din Bucşoaia ca filială a Grupului Şcolar Gura Humorului, a Centrului Judeţean de Documentare şi Informare şi pentru înfiinţarea unor şcoli particulare, ca alternativă viabilă la învăţământul de stat.

S-a implicat în programul de educaţie a adulţilor şi de reconversie profesională şi a avut calitatea de preşedinte, vicepreşedinte sau membru al comisiilor de bacalaureat şi de evaluare naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a din unele oraşe sucevene. De asemenea, a fost cooptat în Corpul de Control al MEN (2003) cu acţiuni în Bucureşti şi în judeţul Vaslui şi în comisiile de elaborare a metodologiilor de mişcare a personalului didactic şi de acordare a gradaţiilor de merit ş.a.

Pentru întreaga activitate şi profesionalism Ministerul Educaţiei i-a acordat „Diploma de Excelenţă” în 2004, iar Preşedinţia i-a conferit „Ordinul Meritul pentru Învăţământ” în grad de ofiţer.

După doar un an de pensie a trecut în rândul celor drepţi, duminică, 5 martie a.c.

A fost privegheat de sute de frăsineni, foşti colegi de şcoală, de facultate, de serviciu, de elevi şi de foşti elevi, de personalităţi din viaţa socială şi culturală a judeţului.

Nesfârşitul cortegiu funerar, condus de un sobor de peste 20 de preoţi, a oprit în dreptul şcolii din Bucşoaia, unde clopoţelul a sunat prelung şi înduioşător. Fiecare elev a depus câte o floare pe catafalc, iar inspectorul şcolar general adjunct Cristian Cuciureanu a rostit tulburătoare cuvinte de adio. Acasă, la biserica din Frasin şi la mormântul din cimitirul din Bucşoaia, preoţi de mare prestigiu precum Gh. Brădăţan, M. Nuţu şi Gh. Ianovici au evocat personalitatea profesorului, destoinicia cetăţeanului şi vrednicia credinciosului consilier parohial care a fost Simion Slevoacă.

Soţia, profesoara Maria Slevoacă, fiica, Gabriela, şi ginerele, Ciprian, precum şi cei doi nepoţi, Voichiţa şi Simion, l-au jelit prelung. Au găsit totuşi puterea morală să rânduiască lucrurile pentru trecerea sa creştinească în Lumea de Dincolo.

Ar fi împlinit 68 de ani…

ION NETEA 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: