Ponta iese la atac

Şi nu o face la întâmplare, ci tocmai când corabia PSD ia apă din pricina scandalurilor şi a erorilor politice de după câştigarea alegerilor. E clar că de această dată bătălia sa poate avea sorţi de izbândă. Altfel n-ar fi ieşit din surghiunul autoimpus după omorul de la Colectiv. Totuşi, ce şanse are planul său de a reveni în fruntea social-democraţilor, implicit a majorităţii de guvernământ şi a-i lua locul „dictatorului” Dragnea?

Au încercat în ultimele decenii, e drept, şi alţi lideri detronaţi să reia frâiele PSD, numai că tentativele lor au eşuat. Are atuuri în plus fostul prim-ministru? Şi apoi, strategia sa e una complet nouă sau măcar a învăţat ceva din greşelile celorlalţi răspopiţi? Nici vorbă: odată slăbite puterile liderului suprem, ca în orice construcţie politică din mantaua marxist-leninistă, pretendenţii sar la gâtul fostului tătuc. Nimic nou, aşadar.

Ba chiar armele şi muniţia aferentă i-au fost furnizate de criticile opoziţiei la programul de guvernare şi la cheltuielile social-electorale masive, de atenţionările repetate ale comisarului european Moscovici, de specialiştii şi economiştii neînregimentaţi în propaganda de partid. În fine, un pesedist de frunte ca Victor-Viorel recunoaşte că previziunile negre care, încă din campania electorală, ne reaminteau soarta Greciei, înglodată în datorii, erau reale şi fundamentate.

De asemenea, încercarea guvernului de a scoate România din trendul actual al scăderii încasărilor la bugetul de stat crescând masiv salariile şi cheltuielile administrative nu va face decât să grăbească ritmul înglodării în datorii publice şi al apropierii de o curbă inflaţionistă periculoasă. Cât despre entuziasmul inconştient al Olguţei Vasilescu, impetuoasa ministră a Muncii, generat de aceste măriri „istorice”, el seamănă perfect cu acela al ministrului Florin Iordache din noaptea de 31 ianuarie când a trecut Rubiconul ce celebra OUG 13.

Dacă perspectivele economice nu-i lasă pe diriguitori să se bucure şi ei de beneficiile şi deliciile Puterii, situaţia internă a PSD e şi mai încurcată: activiştii nu ştiu cum s-o mai sucească şi răs-sucească pentru a-l scoate pe liderul lor naţional din deficitul de imagine provocat de jurnaliştii de investigaţie de la Rise Project. Evident că evoluţia cercetărilor poate crea oricând un vid de putere la vârf.

Iaca aşa i-a venit apa la moara lui Victor Ponta. Deşi după ultimele postări pe reţelele de socializare îl bănuiam de multă naivitate, se pare că de data aceasta şi-a calculat mai bine şansele, numai că, din păcate, varianta sa pentru social-democraţie nu este cu nimic superioară celei ce urmează, probabil, să se încheie în curând. Cu atât mai mult cu cât probele îngroaşă dosarele penale, şi ale sale, şi ale altora, iar juriştii tari în gură ca Şerban Nicolae se fac luntre şi punte să-i scape de condamnări, uitând totuşi că în stradă se află câteva mii bune de protestatari tocmai din această pricină. Ai zice că o fac înadins ca să-i provoace.

Atacul lui Ponta este bine construit: măsurile sociale anunţate continuu de guvernul Grindeanu nu sunt o consecinţă a dezvoltării economice, căci în acest an s-au semnat 0 (zero) contracte, iar investiţiile se lasă aşteptate. Or, dacă economia nu produce bani la buget…, de unde creşteri salariale? Aşa e: nu putem trăi din petrol ca ţările din Golf, dar nici pe credit cum crede guvernul actual.

Pe deasupra, nici situaţia de la Palatul Victoria nu-l mulţumeşte: principalii lideri se bat între ei cine să stea la manşa avionului. Aluzie la şeful Executivului, Sorin Grindeanu, şi la liderul PSD, Liviu Dragnea, or Executiv cu comandă bicefală nu s-a mai văzut de pe vremea tovarăşilor… De data asta, însă, săgeţile nu mai sunt ţintite asupra Palatului Cotroceni, ceea ce poate fi un semn că fostul premier n-ar exclude din start revenirea la „butoanele” guvernării. Dar, să recunoaştem, e prea mult.

Ca şi altă dată când au fost bătălii interne pentru putere, principalul semn al schimbării îl dau baronii, vechi şi noi, ai PSD: dacă ei înclină balanţa spre Ponta, Dragnea va pierde, numai că Victor Viorel are doar traista cu promisiuni, nu cu contracte bănoase…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: