Moftul politic şi circuitul banilor cash

 Privind cu nedisimulată lehamite ultimele evenimente cărora colegii din presă le atribuie epitetul de politice, nu mă pot abţine să afirm că politichia românească a ajuns un simplu moft, iar Caragiale i-a croit un destin greu de schimbat. Fiindcă, în afara unor decizii funcţionăreşti ale guvernului actual, majoritatea de guvernământ a abandonat ideea bunei guvernări în favoarea chivernisirii proprii, iar excepţiile confirmă regula. Asta fiindcă în loc de oameni competenţi şi merituoşi ne-am ales în frunte de regulă şmecheri şi descurcăreţi, dar foşti elevi mediocri, repetenţi, corigenţi şi chiar fără calificare.

Constatând ei, înalţii lideri, ba şi cei mici, că în orice ţară cu pretenţii democratice şi stat de drept banii circulă prin bănci, conturi şi lasă urme, urme care îi conduc adesea spre puşcărie, au inventat şi chiar legiferat un sistem paralel de plăţi: cu portbagajul, cu valiza, cu rucsacul sau sacoşa, plicul rămânând doar o amintire din copilăria mitei. Cum l-au legiferat? Ca întotdeauna: prin nebăgarea de seamă şi dezinteresul celorlalţi. Are cineva altă interpretare pentru ce banii cash nu sunt trecuţi în circuitul oficial, nici în declaraţiile de avere? Să se fi făcut treaba asta în numele ridicării nivelului nostru de trai?

De zeci de ani justiţiarii se chinuiesc să afle sursa banilor din campaniile electorale, mai scumpe decât oriunde pe mapamond, dar cercetarea bate pasul pe loc. Cine se poate hazarda să afle adevărul în condiţiile în care funcţionează omerta? Chestia şi mai hoţească este că mare parte din aceste sume se transformă apoi în palate, vile, maşini scumpe, conturi străine, iar, în final, alimentează corupţia, prelungind-o din mandat în mandat. În plus, cu astfel de bani se cumpără partide, parlamentari, consilieri deveniţi simplă marfă de negociat ca la tarabă.

Ca să nu aibă necazuri după declaraţiile politice mai îndrăzneţe, aleşii beneficiază prin constituţie de imunitate, dar, ce să vezi şi să nu crezi? Niciunul dintre aceia cărora Parlamentul nu le-a ridicat imunitatea nu suferea de consecinţe ale unor declaraţii politice, ci de… dosare penale. I-au salvat totuşi colegii acuzând de poliţie şi procese politice Justiţia şi SRI. Dovezile însă nu ni se arată. Nu degeaba s-au sesizat MCV şi SUA.

Văzând înalţii noştri demnitari că legea poate fi interpretat-aplicată după bunul plac, s-au gândit(?) că imunitatea poate la fel de bine să-i salveze şi pe membrii Guvernului, chiar dacă acuzaţiile penale precum distrugerea, falsificarea de documente, favorizarea infractorului erau nu doar bănuieli, ci de-a dreptul certitudini.

Acum, umbra imunităţii în faţa legii pare să se extindă şi asupra altor categorii precum judecătorii Curţii Constituţionale, aleşi şi numiţi ai unor comitete şi comiţii mai mult ori mai puţin naţionale. Astfel că populaţia României se va împărţi în două categorii: populaţia care poate înfunda puşcăriile, adică majoritatea cetăţenilor, şi superclasa conducătorilor imuni la lege. Nu e exclus ca în viitor să se înalţe garduri de sârmă ghimpată între unii şi alţii, că tot sunt la modă în Apus. Nu e asta definiţia regimului mafiot-oligarhic?

Aşa că avem voie să privim doar prin gard averile, palatele luxoase cu piscine, terenuri de tenis cu nocturnă, maşinile cu geamuri fumurii securizate şi mulţimi de servitori. De zis n-avem voie să zicem nimic, doar să bleştim, să mârâim între noi ca înainte de 1989 şi să aplaudăm: „Trăiască şi înflorească democraţia!”. Căci vorba cu existenţa a două Românii aruncată cu aroganţă de fostul prim-ministru Năstase nu este vorbă goală.

Şi ca tacâmul să fie complet, iată-i tocmai pe împricinaţi ieşiţi la atac pe mai toate televiziunile de ştiri: alţii sunt vinovaţi de mătrăşirea banilor publici, de sărăcia endemică, de contractele cu dedicaţie, căci ei, împricinaţii, sunt mari patrioţi, iubitori de români, veniţi să ne salveze din ghearele multinaţionalelor, de exploatatorii imperialişti precum Soros şi nenorociţii de tehnocraţi.

Nimic despre milioanele de euro cash dispărute din declaraţiile de avere, ca şi cum nici n-ar fi fost. Nimic despre bugetele prăduite de ani şi ani…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: