Stop şi de la capăt!

Nu m-aş fi gândit vreodată că, în ura lor faţă de Iohannis, liderii PSD îi vor plagia strategia expusă în campania din 2014. Să se fi schimbat partidul acesta mereu duplicitar şi resentimentar? Nici vorbă! Din contra, devine şi mai revanşard: a stopat efectele OUG 13-14, dar a şi început o nouă ofensivă prin care să-i scoată pe baroni din „starea de paralizie” provocată de anchetele DNA, reducând legalitatea la oportunitate. Practic, primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii, funcţionarii cu bugetele publice vor deveni imuni la lege şi stăpâni discreţionari peste banii poporenilor.

Nici că se putea un moment mai „propice”: la o lună de guvernare, din pricina atacurilor concentrate asupra multinaţionalelor şi a capitalului străin, investitorii sunt în aşteptare sau pe picior de plecare, aşadar dezvoltare economică şi bunăstare – sub semnul întrebării, iar programele guvernamentale de investiţii au rămas doar la nivelul de campanie electorală; după loviturile hoţeşti împotriva justiţiei şi a oamenilor cinstiţi, peste 600.000 de protestatari au manifestat în ger şi nămeţi, iar prim-ministrul a fost chemat pentru „explicaţii” la CE. Guvernanţilor noştri li se închid uşi în nas la curţile europene, dar caută şi primesc încurajări de la Kremlin.

„Starea de paralizie” invocată de mai-marii PSD este însă una de poveste: primarii invocă frica de a semna contracte fiindcă fie nu ştiu / nu vor să le facă legale, fie nu-şi pot sătura clientela şi atunci legalizează oportunitatea. Privitor la eficienţa dosarelor DNA, nu pare să fie vorba de invocata hărţuire, de dosare de poliţie politică, binom şi alte locuri de aruncat vina, ci de condamnări definitive în peste 90% din acuzaţii, în timp ce la nivel occidental rata abia depăşeşte 70%.

Legalizarea oportunităţii înseamnă exact ceea ce spune Liviu Dragnea: votul masiv din decembrie cică le-a dat dreptul aleşilor PSD să facă ce vor cu banii publici, iar justiţiarii nu mai au bază legală să cerceteze ce şi cum fiindcă baronii au fost aleşi legal, având susţinere populară în demersul lor. Nu ştiu cât e intimidare şi cât infatuare, dar ştiu că banii vor ajunge exact la cine „trebuie”.

Între timp, încrederea în PSD şi în guvern coboară la cote de avarie, strada, opoziţia cer mai departe demisia lui Dragnea şi a guvernului său, iar mediile internaţionale descoperă, cu o mare satisfacţie, că România a devenit un model de revitalizare a democraţiei şi a caracterului cetăţenesc participativ, unele capitale deja dându-ne ca exemplu.

Ca niciodată până acum, apar din toată lumea aprecieri la care nici nu visam: România este acum „dascăl de onoare”, e o „societate matură” care dă „lecţii geniale de democraţie”. Nu insist asupra acestui lucru decât pentru a arăta catastrofa de imagine a actualei majorităţi parlamentare, a guvernului Grindeanu, cu toată remanierea, a social-democraţilor în frunte cu atotputernicul Liviu Dragnea.

În aceste condiţii, sunt legitime câteva întrebări: care lideri, partide, guverne europene vor dori să dezvolte relaţii politice, economice cu nişte guvernanţi compromişi, discreţionari, gata pentru alte aventuri juridice asemeni nenorocitelor ordonanţe? Ce soartă va avea anticorupţia? Cine va mai face lobby pentru investiţii străine, pentru extinderea relaţiilor noastre economice? Cum se va reface impresia bună despre mediul românesc de afaceri?

În opinia mea, „Stop şi de la capăt!” înseamnă altceva: după ce-şi recunosc greşelile şi-şi cer iertare cetăţenilor, în caz că fapta nu e penală, decid ei înşişi să pună stop unor iniţiative prost sau insuficient gândite, urmând ca un nou început să fie pregătit de data aceasta fără cusur. Or, din ce vedem, Liviu Dragnea şi guvernul său sunt prea încrezători în sine spre a-şi face mea culpa. Aşa că după o ratare ca aceea a ordonanţelor 13-14 poate urma încă o ratare…

Numai că nu ştiu cine va zice/ pune Stop şi cine o va lua de la capăt. Pentru că, indiferent de consecinţe, „capătul” nu ni se arată încă şi timpul pare a curge degeaba.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: