Maestrul George Sârbu, preţuit şi onorat la 80 de ani

Maestrul George Sârbu împlineşte 80 de ani la data de 5 februarie, eveniment celebrat ieri, printr-o slujbă de mulţumire, oficiată de mai mulţi preoţi, în paraclisul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”.

„Ziua mea e duminică” ne-a spus maestrul Sârbu înainte de slujbă, „dar atunci îi voi pomeni pe mama şi tata”.

Înainte de începerea Te Deum-ului, maestrul a fost întâmpinat cu buchete de flori şi îmbrăţişări de 15 dintre copiii de la Ansamblul folcloric de copii şi tineri „Balada Bucovinei”, condus acum de fiica sa, Oana Sârbu Botezat, de câţiva dintre membrii Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, solişti populari şi instrumentişti, de familie, rude şi de prieteni.

Ne regăsim aici, la Mănăstirea «Sf. Ioan», într-o zi foarte importantă pentru întreaga ortodoxie românească, Întâmpinarea Domnului. După Sfânta Liturghie am săvârşit Te Deum, rugăciune de mulţumire pentru maestrul George Sârbu. Este un moment de mare emoţie pentru maestru, personal, şi pentru familia sa, pentru noi cei care l-am cunoscut şi l-am preţuit în mod deosebit” a spus preotul protopop Vasile Irimia, în cuvântul său de după slujbă. Te Deum-ul a avut loc, nu întâmplător, la Mănăstirea «Sf. Ioan», a precizat protopopul, maestrul George Sârbu „fiind legat profund de mănăstire” şi sufleteşte de ÎPS Pimen, care „îl are la loc de mare cinste în inima şi dragostea sa pe maestrul George Sârbu”.

„V-aţi străduit să îngemănaţi valorile ortodoxiei cu valorile neamului nostru românesc”

Pr. Vasile Irimia a mărturisit că a avut bucuria de a-l cunoaşte pe cel sărbătorit la venirea sa în Suceava, în urmă cu mai bine 30 de ani: „Talentul pe care îl aveţi de la Dumnezeu, prin părinţii dvs., oameni simpli, dar cu mare evlavie divină, care v-au imprimat în sufletul dvs. sensibil tot ceea ce ei au avut mai sfânt şi mai de preţ, a fost mereu împodobit, îmbogăţit, înfrumuseţat înnobilat, sub cerul sfintei ortodoxii româneşti pe care l-aţi iubit din copilărie. V-aţi străduit să îngemănaţi valorile ortodoxiei cu valorile neamului nostru românesc, tradiţiile sfinte ale Bisericii cu tradiţiile frumoase ale românului nostru şi ale portului românesc”. Pr. Irimia şi-a exprimat bucuria de a fi alături maestrului şi familiei sale, cărora li s-a alăturat „un număr însemnat de prieteni şi de preţuitori ai talentului pe care v-aţi străduit să-l cultivaţi şi, în acelaşi timp, să păstraţi acea smerenie, acea modestie pe care numai oamenii mari o pot avea. Copiii de la «Balada Bucovinei», cei pe care îi aveţi alături astăzi, vor vorbi la vremea potrivită şi vor transmite mai departe aceste valori pe care le-aţi cultivat în întreaga dvs. viaţă”.

Toată lumea prezentă, în frunte cu preoţii şi corul bisericesc, a cântat „La mulţi ani!” maestrului George Sârbu, iar membrii „Baladei” i-au oferit o cutie cu bomboane de ciocolată, pe capacul căreia era prins un mesaj emoţionant: „Sunt oameni al căror scop pe pământ este să ne atragă atenţia asupra lucrurilor frumoase pe lângă care trecem din neatenţie, din nepăsare, din grabă. Sunt oameni cărora Dumnezeu le-a dat un har şi o misiune: să împartă din harul lor tuturor, urmând pilda Mântuitorului. Sunt oameni vrednici şi aleşi care ne ajută să fim cu un pas mai aproape de misterul Creaţiei, de frumos, de perfecţiune, de bine. Maestrul George Sârbu este unul din aceste fiinţe alese care îmbunătăţesc, în fiecare zi, lumea în care trăim. La Mulţi Ani!”.

Compozitor, dirijor şi folclorist, maestrul George Sârbu este considerat „unul dintre cei mai importanţi dirijori de orchestre populare din ultimele decenii”, dar şi „unul dintre cei mai autorizaţi culegători de folclor din Moldova”.

Maestrul a activat, între anii 1961-1979, ca dirijor al Orchestrei de muzică populară a Ansamblului Folcloric „Ciprian Porumbescu” din Suceava, între anii 1980-1989 a fost dirijor şi director al Orchestrei de muzică populară „Plaiurile Bistriţei” din Bacău, iar între 1990-1995 a fost dirijor, director şi secretar muzical la ansamblul sucevean.

În 1990 a înfiinţat independent Ansamblul „Balada” Suceava, din 2002 numit Ansamblul de copii şi tineri „Balada Bucovinei”, care a dat scenei folclorului interpreţi talentaţi.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: