Un punct de vedere

Atenţie distributivă

Motto: „Omnia mutantur, nihil interit”

(lat. „Totul se schimbă, nimic nu dispare”)

Ovidiu, Metamorfozele

Nu ştiu ce va putea afla comisia parlamentară de investigare a SRI, a lui Hellwig şi a lui Coldea, bănuit a fi şi ofiţer al unor servicii străine, însă mi se pare important că, în sfârşit, i se acordă parlamentului importanţa şi rolul pe care-l are de fapt, dar a fost ignorat, minimalizat, hulit, prezentat ca o adunătură de penali, hoţi şi corupţi. Totuşi, să avem în vedere că o comisie parlamentară nu se poate substitui organelor judiciare, dar poate sesiza organele de cercetare, pe procurorul general, procuratura militară de resortul căreia depind faptele comise de Coldea. Să aşteptăm şi ce va spune Băsescu în faţa procurorului, pentru că el este iniţiatorul acestui stat de drept mafiot, de amestec al SRI în sectorul juridic, politic şi economic. Evident, principalele probe ale acuzaţiei aparţin lui Sebastian Ghiţă, cel care a finanţat deplasările, concediile, mesele, cel puţin aşa afirmă, deşi îl bănuim că şi-a făcut averea, prin intervenţia lui Coldea – SRI, la cei cu puterea de decizie în economie. Rămâne de văzut dacă organele abilitate ale statului sunt dispuse să demonteze mecanismul de putere al SRI şi DNA, deoarece nu-i suficientă îndepărtarea Celor Doi, oricând pot să apară alte Codruţe şi alţi Florieni, dacă nu se schimbă ceva în alcătuirea şi structura internă a organismului în discuţie. Aş zice că nu are importanţă pe unde au petrecut Cei Doi, în ţară şi în străinătate, nici câţi bani au cheltuit şi de unde; importantă este fabricarea dosarelor pentru adversarii politici, ameninţările şi teroarea exercitate asupra unor oameni de afaceri, şi, îndeosebi, amestecul în politica de vârf, prin ameninţarea şi şantajul fostului prim-ministru Ponta, în legătură cu vizita acestuia în SUA şi în legătură cu autostrada Comarnic – Sibiu, ca nefiind pe placul UE. Nu cumva se vrea ca să nu avem o legătură lesnicioasă cu Transilvania?! Se încalcă prea multe interese ale unor ţări vecine şi se pune în „operă” o teză veche potrivit căreia Europa se termină pe culmile Carpaţilor.

Dar oricât ar capta atenţia cazul Kovesi – Coldea, nu trebuie să pierdem din vedere un fapt care, în alte condiţii politice, n-ar fi făcut valuri, ar fi fost luat ca ceva normal. Cum altfel poate fi caracterizată atitudinea preşedintelui Klaus Iohannis care n-a fost invitat la învestirea preşedintelui SUA, Trump, situaţie în care preşedintele nostru s-a supărat ca măgarul pe sat. După cum bine se ştie, au fost invitaţi la ceremonia de învestire Dragnea şi primul ministru Grindeanu, despre care Iohannis, în ranchiuna lui săsească, spune că nu sunt reprezentativi. Nu e prima prostie rostită de oracolul de Cotroceni, care ar fi trimis-o să ne reprezinte pe Puşcalău-Dobrovolschi sau pe femeia de serviciu, numai să nu meargă Dragnea. Încrâncenarea continuă, credeam c-o lasă mai moale şi domnul preşedinte, şi să ne aşteptăm la lucruri mai grave, la condamnarea lui Dragnea care, după cum spune, deocamdată încasează ca un sac de box, nu reacţionează, el, Dragnea, va reacţiona o singură dată. Această atitudine a lui Dragnea l-a pus în încurcătură pe preşedintele Iohannis care n-a ştiut ce să facă: să semneze sau nu decretul de trecere în rezervă a lui Coldea, ceea ce n-ar fi o aşa mare realizare, deoarece structura de putere rămâne. Decretul aplicat ar spăla imaginea SRI, fără să-i afecteze esenţa; oricând Coldea poate fi înlocuit cu cineva care va face la fel. Mă întreb dacă îndepărtarea lui Coldea va duce la căderea şi altor capete, fiindcă n-ar fi drept să plătească numai capul, ale cărui ordine au fost zelos executate de o samă de subalterni. Dar dacă Coldea este trecut în rezervă, mai poate fi cercetat de comisia parlamentară? O semnătură de-a lui Iohannis va duce activitatea comisiei în derizoriu, îl va transforma într-un organism fără importanţă şi fără putere.

Cu toate că opinia publică este prinsă de mai mult timp cu defecţiunea celor două structuri de putere, nu trebuie să se piardă din vedere că justiţia funcţionează în baza dosarelor făcute de Codruţa Kovesi. Ca şi cum nu i-ar păsa de ce se petrece, doamna ministru Olguţa Vasilescu este chemată şi ameninţată cu dosarul de corupţie şi de obţinere de avantaje din tencuirea unor blocuri din Craiova. Rapiditatea cu care acţionează, în unele cazuri, justiţia poate ridica semne de întrebare, deoarece se ştie că au fost cercetate acţiuni considerate infracţiuni după 8-10 ani, că s-au făcut dosare după delaţiuni interesate, că au fost condamnaţi oameni fără vină. Concluzia se impune: nu numai SRI trebuie scuturat, ci şi justiţia. Vă mai amintiţi de Monica Macovei, de Aspazia Cojocaru şi de alte amazoane ale justiţiei? Dar de Codruţa Dumitrescu şi de cel cu broscoiul PSD în gât? Este la noi o procedură păcătoasă: omul cu funcţie comite fapte incompatibile cu legea, este scos la pensie, cu pensie, nu glumă, fără să fie pedepsit după cum spune legea. Rămâne aşa?!

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI