„Noaptea cea mai lungă” 2016 de la Muzeul de Istorie din Suceava

Omagiu istoricului şi omului de cultură Mihai Iacobescu

Manifestarea tradiţională organizată de Muzeul Bucovinei intitulată „Noaptea cea mai lungă” a debutat, joi, cu un moment dedicat eroilor Revoluţiei române din 1989, prin aprinderea de lumânări în Piaţa Drapelelor, continuând cu acordarea diplomei de excelenţă profesorului universitar sucevean Mihai Iacobescu şi cu un concert de Crăciun susţinut de artista Paula Seling.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că evenimentul „Noaptea cea mai lungă”, ce marchează solstiţiul de iarnă, a început cu un moment dedicat eroilor Revoluţiei române, ce a constat în aprinderea de lumânări în Piaţa Drapelelor din centrul municipiului Suceava, urmat de medalionul dedicat reputatului prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, un important om de cultură, cercetător ştiinţific şi cadru didactic universitar al Universităţii „Ştefan cel Mare”, cel care a fost şi director adjunct al Muzeului de Istorie din Suceava între anii 1975­-1980, perioadă în care a fost deschisă expoziţia permanentă a instituţiei, considerată, la acea vreme, drept “cea mai importantă şi inovativă” din România, aşa cum nota „Revista muzeelor”.

„Anul acesta, Muzeul Bucovinei a ales să-l onoreze pe profesorul universitar Mihai Iacobescu, un om despre care se pot spune foarte multe lucruri, dar care, în acelaşi timp, este foarte cunoscut în Suceava şi nu numai” a spus Ursu.

El a înmânat profesorului Mihai Iacobescu diploma de excelenţă ce a fost acordată pentru „întreaga activitate în slujba culturii”.

Prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr. Ştefan Purici, a prezentat câteva dintre reperele cele mai importante ale vieţii şi carierei profesionale ale reputatului profesor sucevean.

Ştefan Purici a spus că profesorul Mihai Iacobescu a fost unul dintre cei care a pus bazele Institutului Pedagogic de trei ani de la Suceava, ce a devenit ulterior Universitatea “Ştefan cel Mare”, şi a activat în cadrul instituţiei academice sucevene timp de câteva decenii, unde a predat şi publicat cursuri de istorie modernă şi contemporană universală, în ultimii ani a predând şi cursuri de istoria pedagogiei şi istoria dreptului, dar, totodată şi-a valorificat şi talentul literar, publicând mai multe volume.

El a subliniat că prof. Mihai Iacobescu a fost coordonator al Catedrei de Istorie, decan al Facultăţii de Istorie şi Geografie, dar şi prorector al USV, coordonând, de­-a lungul carierei universitare, numeroase lucrări de licenţă, de masterat şi de doctorat, multe dintre lucrările realizate de doctoranzii săi fiind publicate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: