La construcţia cu fonduri UE a unei ferme agrozootehnice în Frătăuţii Vechi

Fraudă de 2,6 milioane lei constatată de DNA Suceava

Trei persoane şi o firmă au fost trimise în judecată de DNA Suceava pentru o fraudă de 2,6 milioane de euro în cadrul unui proiect cu finanţare europeană ce viza înfiinţarea unei ferme agrozootehnice în comuna suceveană Frătăuţii Vechi.

DNA Suceava a anunţat, joi, că procurorii au dispus trimiterea în judecată a firmei „Melifabi” SRL Rădăuţi şi pe administratorul firmei, Camelia Mariana Isopescul, pe Ştefan Adrian Isopescul şi pe Vasile Horăndău, administrator al firmei „Edens Range” SRL pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene ori complicitate la această infracţiune.

Procurorii arată în rechizitoriu că în 27 martie 2012 a fost încheiat un contract de finanţare pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală România, încheiat între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) prin Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 1 – Iaşi, în calitate de autoritate contractantă şi SC „Melifabi” SRL Rădăuţi, în calitate de beneficiar, reprezentată de Camelia Mariana Isopescul ca administrator pentru proiectul înfiinţarea unei ferme agrozootehnice în localitatea Frătăuţii Vechi.

Contractul semnat avea o valoare eligibilă nerambursabilă de 3.415.363 de lei.

Anchetatorii precizează că anterior, pentru a maximiza bugetul acestui proiect, pentru a mări cheltuielile aferente achiziţiei de lucrări şi bunuri, Camelia Mariana Isopescul a ataşat la cererea de finanţare oferte ale unor firme apropiate şi cu preţurile cele mai mari.

În continuare, în conformitate cu normele emise de autoritatea contractantă, Camelia Isopescul a organizat procedurile de achiziţie a bunurilor necesare implementării proiectului conform celor menţionate în studiul de fezabilitate, prin procedura cererii de oferte, iar în urma procedurii de achiziţie a fost desemnată câştigătoare societatea administrată de Vasile Horăndău, Edens Range SRL, firmă fără experienţă în efectuarea unor astfel de lucrări, înfiinţată în acest scop şi aflată sub controlul lui Adrian-Ştefan Isopescul.

Totodată, se arată că lucrările în cadrul proiectului au fost realizate de Adrian-Ştefan Isopescul prin mijloace şi în regie proprie, însă, pentru a obţine finanţarea de la APDRP, a depus în cadrul cererilor de plată facturi emise de Edens Range SRL care dovedeau în mod nereal şi supraevaluat că aceasta a realizat lucrările în cauză, precum şi o serie de documente false.

Ancheta a evidenţiat că prin această conduită Camelia Isopescul a obţinut pe nedrept în perioada 2012 – 2015, fonduri europene nerambursabile în valoare de 2.653.535,11 lei, sumă cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s­a constituit parte civilă în cauză şi la care vor fi adăugate dobânzi şi penalităţi calculate până la data plăţii efective.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI