Medicii de familie suceveni, instruiţi privind procedurile care se aplică la transportul şi depozitarea vaccinurilor

Câteva sute de broşuri conţinând procedurile ce trebuie respectate în privinţa transportului şi depozitării vaccinurilor vor fi distribuite tuturor medicilor de familie, asistenţilor comunitari, mediatorilor sanitari şi maternităţilor din judeţul Suceava.

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat recent că broşura cuprinde cele şase proceduri referitoare la condiţiile de transport şi de depozitare a vaccinurilor, de monitorizare a temperaturii lor de păstrare, proceduri ce au fost elaborate de Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti şi care sunt valabile la nivel naţional, standardizând modul de lucru al tuturor celor implicaţi în furnizarea acestui tip de serviciu medical.

Zorescu a arătat că fondurile pentru tipărirea celor 400 de broşuri destinate judeţului nostru au fost asigurate prin programul naţional de imunizări.

Ea a spus că broşura este un ghid util pentru o activitate eficientă şi un control mai riguros al modului de transport şi de depozitare a vaccinurilor, în ideea de a asigura copiilor administrarea unui produs biologic în condiţii de deplină siguranţă.

Medicul a precizat că personalul din Serviciul de Epidemiologie din cadrul DSP Suceava a fost instruit cu privire la aceste proceduri, mai ales că în derularea campaniilor de vaccinare DSP este prima verigă din acest lanţ. „Ne manifestăm întreaga disponibilitate de a colabora cu partenerii noştri în corecta implementare la nivel teritorial a acestor proceduri, dar şi de a oferi toate informaţiile în cazul unor eventuale neclarităţi atunci când vom fi solicitaţi” a subliniat Zorescu.

Zorescu a menţionat că din data de 3 ianuarie 2017 va debuta campania de recuperare la vaccinare antirujeolică a copiilor. Ea a subliniat că instituţia are în stoc 7.000 de doze de vaccin antirujeolic pentru demararea acestei campanii destinate copiilor cu vârste cuprinse între 9 luni şi 9 ani, până în prezent fiind catagrafiaţi aproximativ 10.000 de copii care sunt fie nevaccinaţi, fie au doar o singură doză de vaccin administrată.

„Dorim să implicăm autorităţile locale, asistenţii comunitari, mediatorii sanitari, în special, în acţiunile de mobilizare a părinţilor pentru a aduce copiii la vaccinare, dar şi pentru informarea corectă a acestora privind beneficiile vaccinării pentru copiii lor” a explicat Zorescu, adăugând că atât asistenţii comunitari, cât şi mediatorii sanitari sunt instruiţi, lunar, la DSP, cu privire atât la noutăţile legislative, cât şi la cele care ţin de activitatea curentă a acestora, iar primăriile au fost deja informate despre derularea campaniei.

Medicul epidemiolog a precizat că, de la începutul acestui an în judeţ s­-au înregistrat 60 de cazuri de rujeolă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: