Gheorghe Flutur, după preluarea preşedinţiei Regiunii Nord-Est:

Trebuie să avem o gândire comună şi să prioritizăm lucrurile eficient, inteligent, să acoperim toate judeţele şi toate localităţile din regiune

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a preluat, luni, preşedinţia Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Est pentru anul următor, vicepreşedinte al acestei structuri fiind preşedintele CJ Botoşani, Costică Macaleţi.

Fostul preşedinte al organismului consultativ al regiunii nord-est, preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, în conferinţa de presă organizată împreună cu Gheorghe Flutur, că speră ca noul an să înceapă absorbţia de fonduri europene pe noua finanţare europeană 2014-­2020 şi că vor fi lansate ghidurile în baza cărora se pot depune cererile de finanţare din partea UE.

„Acesta va fi cadrul general în care se va desfăşura preşedinţia Consiliului” a spus Buzatu.

El şi-a exprimat încrederea că atitudinea de colaborare care a dominat reuniunile consiliului în ultimul an să continue şi în anii următori.

„Există şi o atitudine corespunzătoare, există şi capacitate de absorbţie pentru că avem experienţă” a spus Buzatu.

Noul preşedinte al CDRNE, Gheorghe Flutur, a explicat că la şedinţa de luni s­a analizat exerciţiul financiar încheiat, 2007-­2013, un mandat în care Agenţia de Dezvoltare Nord-Est este campioană la absorbţie, de aproape 95%, reprezentând circa 600 de milioane de euro.

„Ca preocupări pentru perioada următoare este recuperarea timpului pierdut pe finanţarea 2014-2020. Sunt întârzieri în special în aprobarea ghidurilor şi trebuie să ne regăsim cadenţa pentru a nu pierde noi, ADRNE, o serie de fonduri pentru perioada care urmează. Imediat după sărbători ne vom întâlni să stabilim un grafic lunar şi modul de lucru pentru rezolvarea unor probleme” a anunţat Flutur principiile preşedinţiei sale.

El a spus că reprezentanţii judeţelor din regiunea nord-est au discutat parteneriate şi lărgirea sferei de parteneriate cu universităţile din regiunea nord-est, cu mediul de afaceri, cu camerele de comerţ.

„Vrem să avem o abordare pragmatică pentru încurajarea mediului de afaceri în perioada care urmează” a spus Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a mai anunţat că va solicita discuţii ale responsabililor care gestionează fonduri europene, atât cele pe POR, dar şi pe dezvoltare rurală, PNDL sau fonduri transfrontaliere.

„Trebuie să avem o gândire comună şi să prioritizăm lucrurile eficient, inteligent şi să acoperim toate judeţele şi toate localităţile din Regiunea Nord-Est” a spus Flutur.

Preşedintele Consiliului Regional N-E a spus că îşi propune o abordare curajoasă pentru perioada următoare în vederea atragerii de fonduri europene. „Încercăm o abordare pragmatică şi curajoasă pentru Regiunea Nord-Est”, a spus Flutur. El a informat că una dintre iniţiative este realizarea unor parteneriate între Regiunea Nord-Est şi regiuni din alte ţări ale UE, pe tipul grupurilor locale de acţiune (GAL), urmând să fie constituite „macro-GAL­uri”, astfel ca Regiunea Nord-Est să colaboreze pe proiecte comune cu alte regiuni din UE, cum ar fi regiunea Schwaben din Germania.

Flutur a arătat că ar urma să fie promovate proiecte pe domenii care pot fi bine dezvoltate, cum ar fi agricultură, industrie alimentară, turism, biotehnologie, IT sau protecţia mediului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: