Firmele care nu protejau muncitorii la cădere de la înălţime şi surpări de maluri, amendate cu peste 100.000 lei

> Inspectorii de muncă suceveni au sancţionat contravenţional 53 de angajatori din construcţii la care lucrau peste 5.000 de salariaţi

 Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava a finalizat campania naţională de combatere a riscurilor de căderi de la înălţime şi de surpări de maluri pe şantierele fixe şi mobile. Acţiunea a făcut parte din programul-cadru al Inspecţiei Muncii pe anul 2016, prin aceasta urmărindu-se creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi lucrătorilor din domeniul construcţiilor în ceea ce priveşte necesitatea însuşirii, aplicării şi respectării legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Romeo Butnariu, şeful ITM Suceava, face cunoscut că, pe durata campaniei, inspectorii de muncă au trecut pe la 79 de firme cu 5.077 lucrători. În urma verificărilor, depistate au fost 113 neconformităţi, iar la 53 de angajatori s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 107.500 lei.

Conform inspectorului-şef Romeo Butnariu, printre cele mai frecvente deficienţe depistate pe şantiere se numără neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie. Mai apoi, controlorii au constatat că lipsesc echipamentele de muncă corespunzătoare, prevăzute cu sisteme de protecţie colectivă, cum sunt balustradele solide, care trebuie să fie suficient de înalte şi să aibă cel puţin o bordură, o mână curentă şi protecţie intermediară. De asemenea, lipseau platformele sau plasele de prindere, suficient de solide pentru a împiedica sau opri căderile de la înălţime şi care să nu fie întrerupte decât în punctele de acces ale schelei sau scării. Nu în cele din urmă, la agenţii economici sancţionaţi nu era asigurată instruirea adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii pentru toţi lucrători, consemnată în fişa de instruire individuală.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI