Sacrificarea porcului în gospodărie şi consumarea acestuia poate avea consecinţe grave

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, medicul veterinar Vasile Semeniuc, a declarat că în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă examinarea cărnii de porc provenită de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei pentru consumul propriu poate fi efectuată la circumscripţiile sanitare veterinare din judeţul Suceava.

Vasile Semeniuc

Semeniuc a spus că sacrificarea porcilor din gospodăriile populaţiei pentru consumul propriu este acceptată, arătând că autorităţile sanitare veterinare recomandă să nu fie consumată carnea provenită de la aceste animale până nu se obţine de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ.

Medicul veterinar a precizat că examenul trichineloscopic poate fi efectuat la circumscripţiile sanitare veterinare din judeţ, inclusiv la cele din municipii şi oraşe. El a explicat că examenul trichineloscopic al cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în gospodării nu costă mult, este „la îndemâna oricui” şi trebuie efectuat pentru a nu pune în pericol sănătatea propriilor familii.

De precizat este că, recent, ANSVSA a făcut unele recomandări privind evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella spp.

Astfel, ANSVSA recomandă populaţiei, printre altele, să cumpere carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că acestea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.

“În condiţiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unii români continuă să cumpere carne proaspătă sau produse şi preparate din carne de porc sau chiar porci vii crescuţi în gospodărie, pentru sacrificare. S­-au întâlnit situaţii în care unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari” precizează ANSVSA.

Sursa citată atrage atenţia că sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie sau vânzarea de carne sau de produse obţinute de la acesta, fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. “Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii” menţionează sursa citată.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI