Într-o lume anume, a Brânduşei Bialy, cu „Manualul de stări”

Sorina Brânduşa Bialy a lansat, la sfârşitul săptămânii trecute, al doilea său volum de trăiri. După „Iubeşte”, un îndemn în versuri ajuns sub ochii cititorilor în primăvara acestui an, vineri, printre prieteni, în salonul Hotelului Toaca Bellevue, s-a întâmplat a doua dezvăluire a autoarei, de data aceasta în poezie şi în proză. Este vorba de volumul „Manual de stări”, apărut la Editura Teba, din Gura Humorului, însoţit de ilustraţii ale maestrului Radu Bercea.

Despre valoarea literară de lăsat moştenire neamului, cele scrise şi dedicate de Brânduşa copilei sale, Ştefania, nu mă pot substitui celor bazaţi care au vorbit la lansare. Am citit volumul şi mi se pare anost şi lipsit de consistenţă să spun că stările autoarei îmi plac sau nu-mi plac.

Cum poţi decreta asupra unui tablou abstract că este frumos sau nefrumos, când ceea ce vrea artistul este să provoace o reacţie, un sentiment, o stare, o temă de meditaţie?! Doar indiferenţa l-ar omorî.

Versurile şi proza scurtă ale Brânduşei Bialy nu te lasă nicicum indiferent. Stările autoarei sunt cele ale unui suflet tânăr, nepervertit de resemnare şi indiferenţă, permeabil şi perfect simţitor la bine, la rău, la fericire sau tristeţe, la o mulţime de întrebări şi câteva răspunsuri.

Sunt stările unei femei care simte şi gândeşte, şi cum singură spune, încă în proces de cunoaştere.

„Am căutat înţelegerea în lucrurile ce ne înconjoară, în simplitatea lor, în vibraţia lor. Încă o caut”, mărturiseşte autoarea în prefaţa ultimului volum.

 …„o voce particulară”

Brânduşa Sorina Bialy a avut alături, la lansarea Manualului de stări, zeci de prieteni, dar şi vorbitori de prestigiu, Marius Gabor, din partea Editurii Teba, artistul plastic Radu Bercea, graficianul cărţii, inginerul silvic şi scriitorul Cezar Straton, Gheorghe Gabriel Cărăbuş, şeful Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, scriitorul Romulus Andriescu, L.D. Clement, redactor-şef al cotidianului „Crai nou”, pamfletistul Constantin Horbovanu, Constantin Logigan, directorul Centrului Cultural Gura Humorului, Viorica Soroceanu, fosta învăţătoare a autoarei, Rodica Creţ, reprezentanta Clubului Femeilor Active, Mihai Pânzaru-PIM, prozatorul Gheorghe Solcan şi jurnalistul Cristian Tonolla.

A avut alături colegele din Echipa mobilă a DGASPC Suceava, şi din ONG-urile în care este parte activă, „Seva”, „Save”, „Multicare”.

„…Brânduşa Sorina Bialy pare să fie nepăsătoare faţă de anumite norme ale unui – în fine, discutabil – …gust public contemporan, dorindu-şi să fie ştiută printr-o voce particulară, a sa, nu şi a altora, pe care şi-o construieşte de la o carte la alta. (…) într-o primă stare a lecturii, textele propuse de Brânduşa Sorina Bialy, inclusiv prozele, ni s-ar părea comode, însă am senzaţia că ele sunt emise spre a genera ulterior straturi de înţelegere, ca printr-o perdea care pe de-o parte îi filtrează razele, pe de altă parte le sporesc strălucirea ori tainele – şi, evident, stările” a spus Liviu Clement, în cuvântul său de prezentare.

Firesc, Brânduşei Bialy îi pasă de ce se spune despre ea de către cei puţini din judeţul Suceava care se pricep la poezie, dar este, probabil, mult mai mulţumită dacă versurile şi proza ei, dincolo de analiza erudită privind tehnica scrierii, rimă, ritm, muzicalitate, stil, semantică, semiotică etc. ajunge, cu stările ei trecute în cuvinte, la sufletul şi mintea celui care le citeşte.

Feminină şi sensibilă, ea scrie într-o „lume anume” în care „Iarna înfloresc magnolii/, Înfloresc în avalanşă/ De încinsă speranţă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI