Potrivit rezultatelor sondajului CJRAE cu privire la opţiunile elevilor de clasa a VIII-a

Majoritatea elevilor vor la liceu

> Faţă de anul precedent, este în creştere numărul elevilor care vor să înveţe o meserie la şcoala profesională

Sondajul cu privire la opţiunile elevilor din ultima clasă de gimnaziu, realizat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Suceava, arată, în continuare, intenţia majorităţii de a urma mai departe cursurile unui liceu teoretic, vocaţional sau tehnologic, dar şi faptul că este în creştere numărul celor care vor să înveţe o meserie la şcoala profesională.

Potrivit informaţiilor transmise de CJRAE, la efectuarea sondajului au participat 137 unităţi şcolare din judeţul nostru, mai multe ca anul trecut, şi au răspuns întrebărilor 6008 elevi, dintre care 5612 elevi au optat pentru unităţi şcolare din judeţul Suceava, 84% dintre aceştia din urmă (4718) dorind să studieze în colegii şi licee din judeţul Suceava. De asemenea, aproape 900 de elevi, cu tot cu cei din învăţământul special, vor să înveţe o meserie la învăţământul profesional, mult mai mulţi ca anul trecut, când în această direcţie au optat circa 300 elevi.

Dintre participanţii la sondaj, 101 elevi vor să studieze în unităţi şcolare (colegii şi licee) din alte judeţe, 211 s-au arătat nehotărâţi, iar 84 au spus că nu doresc să continue studiile.

În ce priveşte unităţile de învăţământ preferate de elevi, în municipiul Suceava cele mai atractive pentru ei sunt Colegiul Naţional „Petru Rareş”, cu 325 opţiuni, urmând Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, cu 254 de opţiuni, apoi colegiile „Ştefan cel Mare” şi Economic, cu câte 231 de opţiuni.

Colegiile tehnice din municipiul Suceava au un număr considerabil mai mic de opţiuni faţă de cele teoretice, pe primul loc printre preferinţe fiind Colegiul de Industrie Alimentară, cu 129 opţiuni. La Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” vor să meargă 80 de elevi, 46 au optat pentru CT „Petru Muşat”, iar doar 22 pentru „Samuil Isopescul”. Liceele vocaţionale sunt şi ele în atenţia elevilor care vor încheia gimnaziul în 2017: Colegiul de Artă este atractiv pentru 147 elevi, Liceul cu Program Sportiv a înregistrat 135 opţiuni, iar pentru Seminarul Teologic au optat nouă elevi.

Printre liceele şi colegiile din judeţ conduce, în topul preferinţelor, Colegiul Tehnic Rădăuţi, ca şi anul trecut, dar cu un număr de opţiuni mult mai scăzut – 271, urmat de colegiile „Mihai Băcescu” Fălticeni – 347 opţiuni, „Alexandru cel Bun” Gura Humorului – 325, CN „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi – 236 şi Liceul Tehnologic de la Vicovu de Sus, cu 182 opţiuni.

Meseria de mecanic auto este pe primul loc în preferinţele elevilor care vor să urmeze şcoala profesională

Pentru diverse meserii la învăţământul profesional de trei ani au optat 875 elevi, cea mai atractivă specializare pentru ei fiind cea de mecanic auto. Astfel, la profesională, cele mai multe opţiuni, 96, sunt pentru Colegiul Tehnic Rădăuţi, dintre care 69 pentru mecanic auto, şi Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava – 95 opţiuni, dintre care 49 pentru mecanic auto, iar 46 pentru brutar-patiser. Urmează Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni, cu 73 de opţiuni pentru învăţământul profesional, dintre care 62 sunt pentru meseria de mecanic auto.

Studiul a fost realizat de profesorii Maria Pavelescu, coordonatoarea Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică (CJAP) şi Lăcrămioara Plugariu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI