Şansa de a dărui

 Duminică, 4 decembrie a.c., la ora 16, au început colindele la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni. Asociaţia „Euroşansa for life” şi Grădiniţa Specială din Fălticeni, în parteneriat cu Primăria Fălticeni, au organizat un concert caritabil, scopul fiind strângerea de fonduri pentru copiii aflaţi în dificultate. Devenit tradiţie, spectacolul ce precede sărbătoarea de Crăciun a adus pe scenă numeroase nume importante ale vieţii culturale atât fălticenene, cât şi din comunele adiacente, fiecare dorind să-şi ofere sufletul pe tavă. Caritatea este o principală însuşire a creştinului, ea manifestându-se plenar cu prilejul acestor sărbători de iarnă. La Fălticeni s-au cântat colinde, s-au recitat poezii, s-a dansat, toate acestea într-o cunună a bucuriei naşterii Domnului, a slăvirii copilăriei, a fericirii de a dărui.

Spectacolul a debutat prin sunetul sacadat al toacei, chemând la… colinde. Grupul „Balada” a fost cel care a dat tonul. Colinda tradiţională românească a fost „îmbrăcată” într-un scenariu bine coordonat de prof. Maria Tanasă, aducând în atenţia publicului principala trăsătura a unui creştin: iubirea aproapelui.

Corala „Leon Băncilă” (dirijor Angela Focşa) a înălţat spre cer prelucrări folclorice de înaltă ţinută artistică.

A urmat grupul „Românaşii”, coordonat de prof. Violeta Scutaru şi Monica Răileanu, ai cărui componenţi au răsărit ca nişte timizi şi proaspeţi fulgi de nea pe scena bătrână a casei de cultură. Apoi, ritmurile greceşti i-au adus pe micuţii clasei a III-a de la Şcoala „Ion Irimescu” din Fălticeni. Aceştia, îmbrăcaţi în frumoase costume tradiţionale, îndrumaţi de înv. Marcela Cozma şi prof. Angela Dodu (coregraf), au făcut ca valurile Mării Egee să curgă în trepte „măturate” de tălpile micilor dansatori.

Stanca Alesia de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Pinocchio” din Fălticeni, îndrumată de prof. Nicolette Tărnăuceanu şi Violeta Alexandrescu, a recitat impecabil o parodie: „Lupul, iezii şi vizorul” de Pavel Stratan.

Grupul „Fulgi de nea” (clasa pregătitoare B de la Şcoala „Ion Irimescu” Fălticeni), coordonat de prof. Gabriela Filipciuc, a prezentat o suită de cântecele de sezon. A urmat grupul „Muguri de cântec”, coordonat de prof. Ana Loredana Bubuţanu, cărora li s-a alăturat, ca de fiecare dată, prof. Elena Ciubotariu şi Daniela Dănilă.

A plâns „dezmăţat şi tandru”… ca în Iaşi, ca pe râul Bahlui şi ca la Mitropolie, ca în melodia interpretată de Aurel Moldovan, fetiţa îndrumată de prof. Liviu Chelariu…

Cei din grupul „Moldava”, coordonat de prof. Lenuţa Rusu, îmbrăcaţi în impecabile costume populare, au colindat, au sorcovit, au semănat… Sărbătorile au venit!…

Membrii grupului „Zori de ziuă” din Lămăşeni, coordonat de ed. Cătălina Blană, au dorit să fie şi ei prezenţi pe scena fălticeneană cu un grupaj de trei colinde.

Au mai cântat pe acorduri de chitară Ştefana şi Mateiana Anechiforesei, ultima făcând şi oficiile de prezentator, alături de Lucian Tudor. Serbarea s-a încheiat în acordurile folk ale Mateianei şi în nostalgia fulgilor de nea.

Gina-Maria Todică

Foto: Gabriel Todică

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: