Deputatul ALDE Ştefan Alexandru Băişanu:

„Pentru toţi alegătorii liberali, opţiunea este cât se poate de clară. PNL nu mai este un partid liberal”

> Pur şi simplu nu le pasă de drepturile şi de votul oamenilor. ALDE este singurul partid cu adevărat liberal din România”

 „PNL, din păcate, ne-a arătat de multă vreme că nu mai este un partid liberal. Odată cu fuziunea petrecută între PNL şi PDL, asistăm la un rezultat pe care şi eu, şi foarte mulţi alţii îl deplâng.

Azi asistăm la ceea ce am anticipat de multă vreme, şi anume că PNL nu a rămas decât o simplă firmă, în spatele căreia s-a ascuns tot PDL-ul şi, practic, partidul este dominat de personalităţile bine cunoscute din PDL.

Şeful de campanie este Gheorghe Falcă, finul lui Băsescu, primarul PNL de la Cluj este Emil Boc, Roberta Anastase, Anca Boagiu şi o lungă listă de foşti democrat-liberali se găsesc pe lisele PNL.

Ca să nu mai vorbesc că aici, la Suceava, Gheorghe Flutur şi camarila sa au acaparat în întregime PNL-ul.

Mai mult, liderul pe care PNL a dorit să îl pună în fruntea sa, fiind într-o criză evidentă de lideri şi de personalităţi, este Dacian Cioloş, cel fără culoare politică şi ideologie, ca ministru tehnocrat” transmite deputatul ALDE Ştefan Alexandru Băişanu.

În România a existat o lungă discuţie legată de traseismul politic şi acest fenomen a fost deseori aspru criticat de media, a fost criticat de cetăţeni, este de părere deputatul, arătând că „în urmă cu doi ani am asistat la cea mai gravă formă de traseism şi cea mai amplă formă de traseism politic, nu a unor persoane în Parlament, nu a unor lideri de oarecare nivel, ci a unui partid întreg”. PNL-ul, după alegerile pentru Parlamentul European, prin vocea liderului de atunci, a anunţat că trece la Partidul Popular European.

„Pentru ca lucrurile să nu rămână la nivel declarativ, le lansăm o provocare celor din PNL, să facem o dezbatere asupra autenticelor valori ale liberalismului astăzi şi cum sunt ele reprezentate în România.

Este regretabilă această involuţie a PNL-ului, dar este un moment în care avem obligaţia să ne adresăm electoratului care are opţiuni liberale pentru a le arăta care este adevărata situaţie şi opţiunea corectă, şi anume ALDE.

ALDE, prin modul în care a acţionat şi s-a poziţionat pe marile subiecte de dezbatere publică, a demonstrat că este ataşat valorilor liberalismului, valorilor europene, occidentale şi atlantice

„Făcând o trecere în revistă a elementelor definitorii pentru ceea ce înseamnă liberalism şi non-liberalism, vedem o diferenţă majoră între ALDE şi PNL.

Aceste elemente le-am împărţit pe două direcţii principale: raportarea la valorile fundamentale ale drepturilor şi libertăţilor individului, un element definitoriu pentru orice partid liberal şi raportarea la chestiunile de ordin economic.

În timp ce ALDE a făcut eforturi pentru a apăra drepturile şi libertăţile cetăţenilor, PNL s-a situat la polul opus.

Primul exemplu este cel privind moţiunea pe care ALDE a iniţiat-o împotriva ministrului Justiţiei, doamna Prună, care a declarat că drepturile omului în România sunt un lux.

PNL a preferat să încurajeze această atitudine, împotrivindu-se moţiunii. La această moţiune nu a avut curajul să ia atitudine în apărarea unui principiu fundamental care e înscris în Constituţie, un principiu eminamente liberal.

ALDE a avut două iniţiative legislative prin care ne-am exprimat opţiunea clară pentru o justiţie independentă, fără implicaţii politice şi pentru un stat de drept care îşi respectă cetăţenii, prin propunerea de înfiinţare a Autorităţii Naţionale pentru Interceptarea Comunicaţiilor.

Cum s-a raportat PNL la cele două propuneri pe care le-am făcut în decursul acestui an?

Să le luăm pe rând. Prima propunere, referitoare la crearea Autorităţii Naţionale pentru Interceptarea Comunicaţiilor.

Ca urmare a deciziei CCR s-a considerat că este o gravă încălcare a vieţii private şi a drepturilor cetăţenilor ascultarea de către serviciile secrete din România, ascultările făcute de către serviciile secrete.

Am propus o structură, aşa cum funcţionează în cea mai mare parte a ţărilor europene, o structură independentă care să realizeze această operaţiune având garanţia că drepturile şi libertăţile cetăţenilor nu sunt încălcate.

PNL a avut o reacţie deloc lăudabilă, spunând că iniţiativa e ridicolă.

A doua problemă vizează modul în care s-au raportat la cealaltă iniţiativă privind consolidarea independenţei justiţiei.

Am făcut un proiect de lege care să asigure o reală independenţă a justiţiei şi care să scoată politicul din numirile pentru funcţiile importante din justiţie.

La această iniţiativă, PNL, prin vocea reprezentantului său, Cătălin Predoiu, a spus că va produce o ruptură între puterile statului. Am văzut că altă explicaţie mai bună nu au găsit să producă în acest caz.

Sunt trei exemple clare pentru maniera deloc liberală şi deloc onorantă pentru PNL despre cum se raportează cu privire la modul în care se raportează asupra acestor chestiuni fundamentale, care ţin de baza funcţionării statului democratic.

În privinţa domeniului economic, sunt câteva exemple de acţiuni prin care PNL a demonstrat clar că nu este un partid liberal.

Codul Fiscal care a fost promovat în anul 2015 şi la care ALDE, ca partid liberal, a avut o contribuţie importantă, a întâmpinat o opoziţie puternică din partea PNL şi a preşedintelui Iohannis.

Codul Fiscal a prevăzut o serie de măsuri de relaxare fiscală, reducerea TVA-ului, precum şi o reducere a CAS-ului cu 5 puncte procentuale.

Ne aşteptam ca PNL-ul să susţină o astfel de măsură, mai ales că în programul de guvernare al USL din 2012, măsura reducerii CAS-ului cu 5 puncte procentuale era trecută. Deci, liderii partidului subscriseseră la această măsură.

În schimb, PNL-ul s-a opus şi senatorii PNL şi cei ai PDL-ului au părăsit sala de şedinţă atunci când a fost dat votul. Aceasta a fost atitudinea pe care au adoptat-o.

Anul acesta, atitudinea neliberală a PNL a continuat. O măsură de eliminare a 102 taxe şi impozite, o măsură eminamente liberală, a fost respinsă de către PNL.

Nu există în toată lumea partid liberal care să se opună unui asemenea demers de eliminare a taxelor.

De asemenea, acţiunile liderilor PNL pun în pericol credibilitatea pe care o are astăzi partidul, ducându-l într-o zonă a ridicolului.

Măsura majorării cu 15% a salariilor profesorilor şi medicilor aprobată în Parlament a fost contestată de PNL, catalogând-o preşedinta Gorghiu drept crimă politică.

Toate aceste gesturi în condiţiile în care în programul cu care s-au prezentat în campania electorală anunţă că vor face o majorare a salariilor cu 100%.

Cum poţi să crezi pe cineva care propune o astfel de majorare când te opui la o majorare de 15%?

Pentru toţi alegătorii liberali, opţiunea este cât se poate de clară. PNL nu mai este un partid liberal.

Pur şi simplu nu le pasă de drepturile şi de votul oamenilor. ALDE este singurul partid cu adevărat liberal din România arată deputatul ALDE Ştefan Alexandru Băişanu. (O.M.) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: