Bioenergy acuză Ministerul Mediului că, printr-un ordin „nelegal şi abuziv”, afectează încălzirea în municipiul Suceava, produsă de cea mai modernă centrală pe biomasă din sud-estul Europei

Preşedintele firmei Adrem Invest, acţionar al Bioenergy Suceava, Adrian Bodea, avocatul firmei, Adrian Ciurtin, şi directorul general al Bioenergy Suceava, Vasile Ilie, au organizat, ieri, o conferinţă de presă în care au arătat că printr-un ordin al ministrului mediului, Cristiana Paşca Palmer, este afectată încălzirea centralizată din municipiul Suceava.

Conferinţa de presă a fost organizată prin sistem de videoconferinţă la Bucureşti şi Suceava, iar participanţii au acuzat că producătorii de energie termică din surse regenerabile sunt afectaţi de noua măsură a Ministerului Mediului care exclude lemnul de foc şi resturile din exploatarea acestuia din categoria de biomasă certificabilă, ceea ce duce la dificultăţi financiare pentru procesul de producţie.

Ei au arătat că acest lucru are un impact direct asupra a peste 50.000 de locuitori ai municipiului Suceava racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, întrucât centrala Bioenergy utilizează resturi de lemn, rădăcini, crengi şi rumeguş în procesul de producere a energiei termice, iar prin decizia Ministerului Mediului centrala din Suceava nu va mai primi certificate verzi, formulă prin care erau subvenţionate investiţiile în surse de energie regenerabilă.

Preşedintele Adrem Invest, Adrian Bodea, a declarat că centrala Bioenergy din Suceava este cea mai mare centrală electrotermică privată din România şi cea mai performantă centrală de acest fel din sud-estul Europei, fiind pusă în funcţiune în 2013, în urma unei investiţii de 86 de milioane de euro.

El a arătat că investiţia a fost făcută ţinându-se cont de strategia energetică 2016-2030 a UE şi a direcţiilor de dezvoltare din cadrul strategiei energetice a României, ce are în vedere promovarea cogenerării de înaltă eficienţă utilizând surse regenerabile de energie în sisteme centralizate de termoficare.

Bodea a spus că, în realizarea acestui obiectiv, finanţarea centralei a avut în vedere şi obţinerea de certificate verzi pentru producerea de energie, dar că în urma unui ordin al ministrului mediului, Cristiana Paşca Plamer, emis în luna august, se exclud lemnul de foc şi deşeurile din silvicultură din categoria de biomasă, exceptând această categorie dintre cele ce beneficiază de certificate verzi, situaţie ce a afectat financiar centrala de cogenerare a Bioenergy din Suceava, care oferă cel mai mic preţ din ţară, de 116 lei/Gcal, la gardul centralei.

El a spus că scoaterea lemnului de foc din biomasă ar fi avut ca justificare impactul negativ asupra aprovizionării cu lemn de foc a populaţiei din mediul rural, dar a menţionat că centrala termică de cogenerare din Suceava foloseşte mai puţin de 2% din lemnul de foc de pe piaţă, iar mare parte din biomasa folosită o reprezintă deşeurile din silvicultură.

Directorul Bioenergy Suceava, Vasile Ilie, a adăugat că faţă de populaţia care foloseşte lemnul de foc la încălzire cu o eficienţă de 20-25%, centrala din Suceava are o eficienţă de 86%, iar Adrian Bodea s-a întrebat de ce sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare nu au aceleaşi drepturi ca şi populaţia care se încălzeşte cu lemn de foc.

Adrian Bodea a mai spus că societatea intenţionează să importe biomasă din ţări din apropiere, dar că nu înţelege de ce nu se acordă certificate verzi decât dacă această biomasă a fost prelucrată în România şi s-a întrebat dacă Guvernul României protejează şi persoanele care se încălzesc cu lemn din alte ţări.

El a mai declarat că ordinul ministrului mediului este ţintit doar pe centrala de cogenerare din Suceava, care este „un competitor mare pe piaţa biomasei”, dar a subliniat că Bioenergy va furniza căldură la preţul convenit în orice condiţii.

Bodea a subliniat că nu este normal ca Bioenergy să furnizeze căldură din resurse proprii, că investiţia trebuie să fie rentabilă, trebuind returnat şi creditul obţinut de la bănci.

Avocatul grupului Adrem Invest, Adrian Ciurtin, a declarat că există posibilitatea ca firma să solicite în instanţă anularea ordinului ministrului mediului, care este nelegal şi abuziv întrucât restrânge efectele legislaţiei în vigoare.

„Evaluăm căile de atac” a spus Ciurtin, care a arătat că ordinul ministrului a reprezentat o schimbare legislativă ce nu a fost prevăzută de investitori.

„O afacere pornită pe anumite premise se loveşte de cadrul legislativ” a spus Ciurtin care a subliniat că ministrul mediului redefineşte ceea ce a definit legea prin biomasă.

Adrian Bodea a explicat că prin acest ordin sunt excluse din biomasă deşeurile din silvicultură, fiind păstrate doar deşeurile din industria lemnului.

„Loveşte doar în Bioenergy” a spus Bodea, care a adăugat că „tot trebuie să lovim într-o investiţie”.

Centrala de cogenerare a Bioenergy, inaugurată în noiembrie 2013, livrează energie termică unui număr de circa 50.000 de suceveni din 18.000 de locuinţe, însemnând aproape jumătate din cele aproximativ 40.000 de locuinţe din municipiul Suceava.

Potrivit lui Adrian Bodea, centrala furnizează anual 170.000 de gigacalorii în sistemul de termoficare, dintre care aproape 100.000 de gigacalorii ajung la beneficiari, restul fiind pierderi cauzate de sistemul de distribuţie.

Preşedintele Adrem Invest a mai arătat că inclusiv preţul de 116 lei/Gcal nu a fost încă aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei pentru că ar fi prea mic.

El a spus că, potrivit contractului cu municipiul Suceava, preţul de 116 lei/Gcal va trebui menţinut încă cel puţin doi ani.

Bodea a subliniat că, de la intrarea în funcţiune a centralei Bioenergy, efortul municipalităţii sucevene pentru a menţine preţul gigacaloriei furnizat populaţiei din Suceava la 187 de lei s-a înjumătăţit.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: