Consiliul Local – împotriva construirii de noi supermaketuri

> Nemulţumiţi că Lidl nu a pus la dispoziţie teren pentru un amenajarea unui sens giratoriu, aleşii locali au votat împotriva ridicării centrului comercial din Zamca > „Să se ducă să construiască la ei, acasă, şi să lase şi pe comercianţii români să trăiască”, a punctat alesul PNL Adrian Arămescu, menţionând că este necesar un regulament privind funcţionarea complexurilor de acest tip > „Nu putem dicta ce investiţii se fac în municipiul Suceava. Investitorii vin şi fac investiţiile pe care le consideră ei necesare”, a arătat primarul Ion Lungu, adăugând că îşi pune speranţa şi într-un viitor parc industrial în Lunca Sucevei

 Consiliul Local Suceava a respins planul urbanistic de detaliu pentru construirea unui nou centru comercial în cartierul Zamca. Solicitarea a venit din partea Lidl România care, pe lângă imobilul „parţial de tip supermarket”, şi-a exprimat intenţia de a face o parcare, căi de acces, împrejmuirea, racordurile şi branşamentele la utilităţi, precum şi aceea a amplasării a mai multor mijloace publicitare. În prezent, terenul în cauză este proprietate privată, însă, pe vremuri, pe acesta a funcţionat UGIRA, întreprindere „comunistă”.

Potrivit proiectului de hotărâre, Lidl România trebuia să procedeze, pe cheltuiala proprie, la efectuarea lucrărilor de amenajare a circulaţiei rutiere şi pietonale, în condiţiile în care traficul în zonă este foarte aglomerat. Ţinând cont de acest din urmă aspect, la rându-le, autorităţile locale şi-au propus să construiască un sens giratoriu la intersecţia străzilor Zamcei şi Mărăşeşti, însă conducerea companiei a refuzat să pună la dispoziţia Primăriei terenul necesar. Aleşii locali au fost nemulţumiţi de această atitudine, 15 consilieri votând împotriva planului urbanistic de detaliu, unul „pentru”, iar 7 s-au abţinut. În luările de cuvânt, aceştia au invocat faptul că, în ţările civilizate, supermarketurile funcţionează la marginea localităţilor, şi nu în interior ca în România, respectiv ca în municipiul Suceava, ceea ce a dus la „sufocarea micilor comercianţi autohtoni”.

Arătându-şi dezaprobarea faţă de poziţia Lidl, Adrian Arămescu, consilier PNL, a opinat că toate complexurile comerciale de acest gen au acaparat piaţa românească cu produse de calitate slabă, beneficiile realizate fiind „exportate” în ţările de origine. „Aceste supermarketuri nu au nicio legătură cu economia românească. Nu trebuie să suferim noi, cetăţenii, când aceste supermaketuri vin să facă bani pe spatele nostru. În Suceava există mai multe asemenea spaţii comerciale, ceea ce înseamnă că aici le merge foarte bine. Să se ducă să construiască la ei, acasă, şi să lase şi pe comercianţii români să trăiască”, a punctat Adrian Arămescu, menţionând că, în Consiliul Local, ar trebui aprobat un regulament privind amplasarea şi funcţionarea complexurilor comerciale.

Primarul Ion Lungu a precizat că nu putea să nu înainteze documentaţia cu pricina înspre aprobarea consilierilor, atât timp cât aceasta avea avizul Poliţiei Rutiere. Pe de altă parte, interpelat asupra lipsei investiţiilor în producţie, edilul-şef a reliefat că Primăria şi Consiliul Local „nu pot dicta ce investiţii se fac în municipiul Suceava”. Investitorii vin şi fac investiţiile pe care consideră ei necesare. Sper ca, într-o zi, să facem un parc industrial în zona Termica şi să acordăm facilităţi acolo”, a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei.

Lidl are deschise în Suceava 3 centre comerciale, în zona cartierelor Obcini-George Enescu, vizavi de Bazar, pe Calea Unirii, precum şi la ieşirea din cartierul Burdujeni, înspre Botoşani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: