Descongestionarea traficului prin Vama Siret-Porubnoe, posibilă printr-un proiect transfrontalier cu finanţare UE semnat între Siret şi Hliboca

Oraşul Siret şi raionul Hliboca au convenit, marţi, să promoveze mai multe proiecte transfrontaliere de 5,6 milioane de euro prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020, între care descongetionarea traficului prin Vama Siret-Porubnoe.

Astfel, Consiliul Local Siret şi Consiliul Raional Hliboca au votat, în unanimitate, o rezoluţie comună, prin care vor depune proiecte europene comune cu o valoare de 5,6 milioane euro.

Primul proiect, cu o valoare estimată la 1,3 milioane de euro are ca obiectiv reabilitarea, modernizarea şi dotarea Spitalului de Boli Cronice Siret şi a Spitalului Raional Hliboca şi organizarea de activităţi comune cu personalul celor două unităţi. Un al doilea proiect, cu o valoare de 1,2 milioane euro, va fi depus pentru descongestionarea traficului în Vama Siret – Porubnoe prin modernizarea şi extinderea infrastructurii rutiere de ambele părţi ale frontierei.

Astfel, în vama Siret ar urma să fie amenajată o rută ocolitoare pentru camioanele de marfă, prin parcul industrial, investiţie care vine în completarea proiectului de extindere a vămii care va fi realizat în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare.

Al treilea proiect, cu o valoare de circa 1,3 milioane de euro vizează modernizarea a două şcoli din zona de frontieră, fiind prevăzute investiţii de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare a Şcolii Gimnaziale „Petru Muşat” din Siret şi a Şcolii Nr. 1 din Iordăneşti, de care vor beneficia în total aproximativ 900 de elevi, precum şi organizarea de activităţi comune cu profesorii din cele două şcoli.

Vor mai fi promovate şi două proiecte de câte 900.000 de euro fiecare, unul pentru achiziţia de utilaje şi echipamente pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în urma fenomenelor periculoase, iar al doilea pentru lucrări de reparaţii, amenajarea zonelor exterioare şi dotarea cu utilităţi la bisericile incluse în patrimoniul cultural naţional al României din Siret şi la biserica greco-catolică, ce aparţine minorităţii ucrainene.

În cadrul şedinţei, primarul din Siret, Adrian Popoiu, şi preşedintele Consiliului Raional Hliboca, Petro Panciuc, au semnat un protocol de colaborare privind dezvoltarea de relaţii de cooperare transfrontaliere, menite să contribuie la dezvoltarea socio-economică a celor două comunităţi, dar şi a zonei de frontieră în ansamblu. Cei doi au convenit să intensifice cooperarea în domenii precum administraţia publică locală, infrastructură, sănătate, educaţie, cultură, sport, cooperare economică, mediu şi situaţii de urgenţă.

Adrian Popoiu: Dorim ca acest parteneriat să se dezvolte pe mai departe

Primarul din Siret, Adrian Popoiu, a subliniat că apreciază colaborarea dintre Siret şi Hliboca, care este un exemplu fericit de cooperare, şi care s-a concretizat deja în implementarea de proiecte cu finanţare europeană.

„Dorim ca acest parteneriat să se dezvolte pe mai departe, atât pe laturile deja tradiţionale ale cooperării noastre, sănătate, învăţământ, cultură, sport, turism, cât şi în domenii noi, cum ar fi situaţiile de urgenţă sau infrastructură transfrontalieră”, a spus Popoiu.

Petro Panciuc: Această întâlnire este încă un pas eficient pentru rezolvarea unor obiective comune

Preşedintele Consiliului Raional Hliboca, Petro Panciuc, a amintit că parteneriatul dintre cele două oraşe a fost semnat în anul 2009, în decursul timpului fiind realizate proiecte importante pentru cele două comunităţi.

„Această întâlnire este încă un pas eficient pentru rezolvarea unor obiective comune, cum ar fi modernizarea instituţiilor medicale, îmbunătăţirea condiţiilor de studiu pentru copiii din şcoli, reabilitarea infrastructurii de transport, restaurarea patrimoniului cultural în zonele de frontieră”, a spus Petro Panciuc.

Gheorghe Flutur: Siretul poate deveni un fel de Arad sau Oradea pe graniţa de Est a Uniunii Europene

Prezent la această întrunire, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a îndemnat cele două administraţii să treacă la fapte.

„Îl învăţ şi îl îndemn pe primarul Adrian Popoiu să facă mai puţine simpozioane şi mai multe acţiuni concrete. Cu Republica Moldova a făcut, timp de 26 de ani, prea multe poduri de flori, dar din punct de vedere economic mai puţin, şi astăzi plătim. Poate surprinde abordarea mea, dar acum UE a discutat despre vize libere pentru cetăţenii ucraineni în spaţiul european, iar aceasta este o mare victorie”, a spus Flutur.

El a precizat că având în vedere această decizie a UE este necesară urgentarea lucrărilor de modernizare a Vămii Siret – Porubnoe, şi deschiderea altor patru puncte de trecere a frontierei.

Flutur a spus că Siretul poate deveni un fel de Arad sau Oradea pe graniţa de est a Uniunii Europene.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: