Culmi de ipocrizie

Fără îndoială că frageda noastră democraţie are ce învăţa de la democraţiile consolidate ale lumii. O lecţie la care rămânem mereu repetenţi este cea a cinstei cu care trebuie să ne comportăm faţă de ce aparţine altuia, fie el statul sau cetăţeanul de rând. N-ar fi deloc de mirare să aflăm că doamnele prădate pe autostradă în Franţa au avut nenorocul să dea peste hoţi de-ai noştri. Prădătorii aceştia nu fac decât ce au făcut albanezii pe autostrăzile Ungariei, o mulţime de turişti fiind prădaţi de netrebnicii aşa-zis tâlhari, în realitate tipi instruiţi militar să fure paşapoarte cu viză pentru Occident şi valută.

Dacă adăugăm mulţimea de tuciurii plecată în Occident „la produs”, este aproape de înţeles că merităm să purtăm numele de hoţi cu care ne gratulează Europa civilizată, parafrazând o zicere românească de largă circulaţie: românul s-a născut poet. Hoţ, spun ei, păţiţi cei mai mulţi.

În Marea Britanie aceste calificative circulă mai mult parcă decât în alte părţi. Chiar şi când nu fac ceea ce românii sunt acuzaţi că fac, ajung în presă ca făptuitori de fapte abominabile, încât este uneori nevoie de justiţie pentru a se stabili adevărul.

Dar tocmai ei, britanicii, par iată a ne oferi o mostră de proporţii a înşelăciunii şi ipocriziei. Este de neimaginat să foloseşti (pe ascuns, fireşte) bani europeni pentru a-ţi finanţa campania de „lepădare de Europa”! Comisia electorală a ţării anchetează deja posibilitatea ca Partidul Independenţei Regatului Unit să fi folosit fonduri europene, şmechereşte dirijate către această formaţiune politică antieuropeană şi antimigraţionistă, pentru campania de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Este o mostră… britanică (ei se cam pricep…) de ipocrizie. Sper ca beneficiarii şmecheriei să nu ne acuze mâine poimâine că au învăţat-o de la conaţionalii noştri stabiliţi acolo.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: