Biroul Electoral Central a decis sesizarea Poliţiei pentru că PNL Suceava a montat mai multe afişe electorale decât prevede legea

Biroul Electoral Central a decis să menţină decizia BEJ Suceava de sesizare a IJP Suceava pentru că PNL Suceava a amplasat mai multe afişe electorale decât prevede legislaţia în vigoare.

Astfel, BEC a respins contestaţia PNL Suceava privind aplicarea de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava a sancţiunii contravenţionale pentru amplasarea mai multor afişe electorale decât este prevăzut în lege.

PNL Suceava a atacat la BEC o decizie a Biroului Electoral Judeţean Suceava care a dispus, la sesizarea PSD, ca PNL să retragă afişele puse în plus, dar şi să sesizeze Poliţia Judeţeană Suceava în vederea aplicării sancţiunilor contravenţionale prevăzute de legea electorală.

PNL a arătat în contestaţie că la data înregistrării plângerii, afişele amplasate în plus fuseseră deja îndepărtate şi a mai subliniat că PSD Suceava nu are calitatea de agent constatator şi că, în aceste condiţii, BEJ Suceava nu poate dispune IPJ Suceava să aplice o sancţiune pentru o faptă constatată de persoane care nu au calitatea de agent constatator.

Biroul Electoral Central a menţionat că după ce a analizat contestaţia PNL Suceava a decis să o respingă pentru că Legea electorală precizează că „(…) pe un panou electoral fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţiei a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri ori candidat independent poate aplica numai două afişe electorale”, iar nerespectarea dispoziţiilor constituie contravenţie, iar constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se face de ofiţeri şi agenţi ai Poliţiei Române sau ofiţeri şi subofiţeri ai Jandarmeriei Române.

Totodată, se arată că birourile electorale de circumscripţie veghează la corecta desfăşurare a campaniei electorale în circumscripţia în care funcţionează şi soluţionează plângerile ce le sunt adresate cu privire la împiedicarea unui partid politic, unei organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice, alianţe electorale ori a unui candidat independent de a-şi desfăşura campania electorală în condiţiile prevăzute de lege, precum şi plângerile privind încălcarea prevederilor art. 64, 65 şi 79.

„Biroul Electoral Central reţine că, potrivit dispoziţiilor art. 80 alin. (3) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, „dacă biroul electoral de circumscripţie consideră, cu ocazia soluţionării plângerii, că este necesară luarea unor măsuri administrative sau aplicarea unor sancţiuni contravenţionale ori penale, sesizează autorităţile competente”. În contextual celor expuse anterior, se constată că, în mod corect B.E.C.J. nr. 35 Suceava a dispus sesizarea autorităţilor competente, în speţă a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în vederea aplicării sancţiunii contravenţionale prevăzute de art. 98 lit. h) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în decizia BEC prin care se respinge contestaţia PNL Suceava.

Potrivit legislaţiei, contravenţiile prevăzute la art. 98 lit. b) – e), g) – i), k), l), n) – p), r), s), u) – w), x) şi y), se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei, cele de la lit. a), f), j), m), q), t) şi z), cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI