Cine pe care

De curând a început, cu adevărat, oficial, campania electorală pentru alegerile parlamentare, încă şi mai de curând, după altele, în septembrie şi octombrie, s-au făcut publice rezultatele unor sondaje – ca să zic aşa, „nu mai puţin decât” nouă! – cu privire la probabilitatea ca, la urne, unii să aibă mai mult succes decât alţii. Cu mici diferenţe, dimpreună toate ar indica faptul că cele două mari (în istorii însăilate) şi groase (numeric) partide sunt cele aflate în cărţi, de asemenea că ar avea oarece şanse şi nişte partide hibride noi sau foarte noi, vreo două-trei. Dar citim aceste informaţii după recenta experienţă americană, pare-se că trăită la noi mai abitir ca cea vecină, moldovenească, experienţă (nicidecum unică într-un aşa sens) potrivit căreia, până la urne, sondajele nu vorbesc pe aceeaşi limbă cu alegătorii sadea. Reţeta nu-i clară – ingrediente, gramaje etc. – deşi oricând se poate spune, teoretic, fie că atunci când sondajele dau victorios pe cineva ele însele pot fi de ajutor spre a-l duce pe acela pe aripi de concretă biruinţă, fie că tocmai atunci se generează prilej de strângere a rândurilor celor ce-s suporteri ai secundanţilor, plus alţii, găsiţi de respectivele cercetări drept nehotărâţi, astfel încât realitatea de după deschiderea urnelor să contrazică toate previziunile.

Plus că, de fapt, mai este atâta vreme în care nu doar proiecte, nu doar promisiuni să fie strigate în urechile electorilor, ci şi oarece dezvăluiri scandaloase ori acuzaţii îndelung ticluite şi aruncate în ultim moment, de natură să strice multe dintre socotelile de-acum. Situaţia rămâne ca în faţa unei mese de joc la noroc, cu precizarea conjunctural reconfortantă că acum şi atunci, în zi de vot, zarurile sunt în mâinile alegătorilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: