ALDE propune, pentru perioada 2017-2020, Pactul Naţional de Investiţii, un program economic la care să participe toate partidele politice

 Alianţa Liberalilor şi Democraţilor propune, pentru perioada 2017-2020, Pactul Naţional de Investiţii, un proiect de dezvoltare a României prin creşterea investiţiilor în economie, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băişanu.

baisanu-aldeEl a spus că sindicatele şi breslele din ţară susţin mereu ideea creşterilor salariale, iar un guvern trebuie să aibă capacitatea s-o facă, dar acestea trebuie susţinute printr-o creştere a investiţiilor în economia românească. „ALDE îşi propune un model economic bazat pe investiţii, care să asigure sustenabilitatea tuturor măsurilor pe care partidele le doresc. ALDE îşi doreşte un procent clar, bine stabilit şi definit la începerea guvernării, pentru investiţii. De aceea, ALDE propune ca toate partidele din România să-şi dea mâna şi să accepte că România trebuie să investească, în perioada următoare, minimum 6% din PIB pentru investiţii” a declarat deputatul. El a adăugat că toate partidele, indiferent de culoarea politică, de doctrină, de ideologie trebuie să-i asigure pe români că îşi vor duce la îndeplinire această promisiune, iar dacă aceasta nu se întâmplă, la sfârşitul unui an de guvernare să-şi dea demisia. Alexandru Băişanu a precizat că valoarea investiţiilor în România a scăzut considerabil în acest an faţă de 2015, astfel că se poate spune că „România a finanţat, în 2016, doar economiile altor ţări, iar acestea au avut creştere economică prin vânzarea unor produse către ţara noastră”. Băişanu a spus că, în schimb, a crescut foarte mult consumul, românii cumpărând produse de import, iar banii multinaţionalelor care au vândut produsele din exterior au plecat înapoi în ţările de origine. „România nu e capabilă să sprijine propriii producători şi angrosişti, ci acceptă cu nonşalanţă activitatea multinaţionalelor care îşi vând produsele din exterior, îşi iau banii şi pleacă cu ei acasă. Trebuie atrasă atenţia că această creştere pe consum este bună, dar pentru o perioadă scurtă de timp. În cazul în care nu e susţinută de investiţii în diferite domenii economice de activitate, se poate transforma într-o frână în calea dezvoltării şi a creşterii capacităţii economice a României”.

ALDE susţine 6% din PIB pentru investiţii în educaţie, infrastructură, sănătate, agricultură şi energetică

Având în vedere prognosticul Institutului Naţional de Prognoză, conform căruia, în următorii 4 ani PIB-ul României va fi de 800 miliarde euro, 6% ar însemna 48 de miliarde, bani despre care ALDE consideră că trebuie investiţi în cinci domenii prioritare: educaţie, infrastructură, sănătate, agricultură şi energetică.

Deputatul Băişanu s-a oprit ieri asupra educaţiei, pentru care ALDE propune zece programe naţionale de dezvoltare: reabilitarea şi modernizarea clădirilor şcolilor, pentru a fi asigurate suficiente spaţii ca toţi elevii să înveţe de dimineaţă, modernizarea atelierelor pentru practica elevilor, în vederea dezvoltării învăţământului profesional, achiziţionarea de mobilier şcolar, asigurarea corectă şi la timp a manualelor şcolare, modificarea curriculei, scăderea numărului de ore la clasă, eliminarea obiectelor care reprezintă „un chin” pentru elevi, program naţional pilot pentru realizarea a 100 de creşe, program naţional de reabilitare, modernizare şi construire de cămine studenţeşti şi noi campusuri universitare şi crearea a 120 de instituţii after school.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: