„Împreună pentru pace” 

Şcoala cu Clasele I-VIII „Ion Irimescu” şi Grădiniţa cu Program Normal „Lizuca” din municipiul Fălticeni au desfăşurat marţi, 15 noiembrie, în cadrul Săptămânii Educaţiei Globale, activităţi comune având ca temă „Pacea”. Printre acestea s-au numărat dialoguri-dezbateri, ateliere de lucru în cadrul cărora s-au confecţionat porumbei şi un scurt program artistic.

În anul 1999 a fost iniţiată pentru prima dată Săptămâna Educaţiei Globale de către Centrul Nord-Sud al Consiliului Europei, privind promovarea, în statele membre, de activităţi şcolare dedicate reducerii sărăciei şi excluderii sociale. Cu prilejul acestei săptămâni copiii, tinerii şi profesorii-educatori iniţiază şi desfăşoară activităţi educaţionale în domeniul cetăţeniei globale printr-o tematică anuală, dezbătută atât la nivel local, cât şi mondial, având la bază principalele teme ale cetăţeniei globale. Ediţia a XVIII-a a Săptămânii Educaţiei Globale (Global Education Week – GEW) se desfăşoară în perioada 12-20 noiembrie a.c., cu tema „Împreună pentru pace” (Action Together for a World of Peace).

„Educaţia globală cuprinde: educaţia pentru dezvoltare, educaţia pentru drepturile omului, educaţia pentru durabilitate, educaţia pentru pace şi prevenirea conflictelor şi educaţia interculturală şi se bazează pe înţelegerea problemelor fundamentale ale cetăţeniei globale: > Conştientizarea trăirii într-o lume globalizată şi a rolului nostru ca cetăţeni ai acestei lumi; > Atitudini de respect pentru diversitate şi abilităţi de comunicare interculturală; > Înţelegerea cauzelor şi a efectelor problemelor majore care afectează lumea; > Oportunităţi de a concepe şi a lua măsuri pentru a face lumea un loc mai echitabil şi durabil” ne-a informat educatoarea Doniţa Bălan, coordonator de proiect la nivel preşcolar.

De la prof. Irina Ceparu, coordonatoarea proiectului din partea Şcolii Gimnaziale „Ion Irimescu”, am aflat că tema propusă a creat un cadru pentru înţelegerea drepturilor şi responsabilităţilor cetăţeniei europene, a înţelegerii necesităţii de menţinere a păcii.

În cadrul evenimentului desfăşurat marţi, copiii au fost implicaţi în activităţi atractive ca: „Iubim pacea”, „Pacea – virtute spre bunăvoinţă, încredere şi armonie”, „Porumbeii păcii”, „Să ne rugăm pentru pace” şi „Copacul păcii”.

„Sub deviza «Plant a Tree for Pace 2016», preşcolarii de la Grădiniţa «Lizuca» Fălticeni au plantat în luna septembrie, în curtea grădiniţei, un copăcel al păcii, de care ne-am folosit acum în dezbaterile despre pace şi l-am împodobit cu porumbei, pentru a trage un semnal asupra importanţei păcii pe Pământ, a rezolvării conflictelor pe cale non-violentă, cât şi spre dobândirea de competenţe şi luarea angajamentului de a fi implicaţi activ în căutarea păcii. Activităţile derulate au urmărit ca preşcolarii să înţeleagă cât mai bine tot ceea ce presupune ideea de pace în scopul identificării resurselor necesare pentru a o susţine şi menţine” ne-a spus ed. Doiniţa Bălan.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: