Preşedintele CJ Suceava:

„Am cerut Guvernului preluarea creditului pe componenta de gaz natural”

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat marţi că a înaintat un memoriu Guvernului prin care solicită preluarea unui credit de 18 milioane de euro pentru construcţia magistralelor de gaz în Suceava. „Am cerut Guvernului preluarea creditului pe componenta de gaz natural, care este de 18 milioane de euro” a declarat Flutur într-o conferinţă de presă.

Potrivit şefului administraţiei judeţene, acest credit angajat de judeţul Suceava şi mai multe localităţi are garanţii guvernamentale, iar reţelele de gaz natural construite au fost transferate gratuit Transgaz care continuă investiţiile.

Consiliul Judeţean Suceava, împreună cu alte 61 de localităţi au contractat în 2004 un împrumut în valoare de 86,3 milioane de euro de la Deutsche Bank London pentru realizarea programului „Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava”, cu perioadă de rambursare de 20 de ani şi perioadă de graţie de 5 ani, cu dobândă de 3,975% la care se adaugă Euribor la şase luni.

Prin proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene” în judeţ au fost construite centrale termice de cogenerare şi reţele de termoficare în municipiile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi şi oraşele Gura Humorului şi Siret, şi se prevedea construcţia unor reţele magistrale de gaze naturale în 61 de localităţi din judeţ, cu un credit de 86,3 milioane de euro.

În ceea ce priveşte componenta de gaz natural a proiectului judeţean, trebuia să fie executaţi circa 360 km de conductă magistrală în tot judeţul, dar s­au executat doar 101 km, reţeaua construită prin credit fiind preluată gratuit de Transgaz în 2009, care s­-a angajat să continue lucrările prevăzute în proiect.

Mai multe localităţi sucevene au de plătit creditul, deşi nu au beneficiat de investiţii, fiind şanse reduse ca aceste localităţi să beneficieze de gaz natural. Primarii suceveni din cele 61 de localităţi asociate în proiectul judeţean de utilităţi vor ca MFP să preia creditul, întrucât nu au forţă financiară să plătească ratele şi dobânzile şi nici nu beneficiază de investiţiile prevăzute.

Până în prezent s­-au achitat peste 81 de milioane de euro din credit, din care rate de 27,36 de milioane de euro şi dobânzi de circa 54,852 de milioane de euro.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI