Politica externă a lui Trump

Un mare salt în necunoscut

Politica externă a preşedintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, se prezintă ca un mare salt în necunoscut, dat fiind că declaraţiile din campanie ale miliardarului au fost neclare, brutale şi contradictorii, comentează AFP. „Vreau să fiu imprevizibil”, a afirmat al 45-lea viitor comandant suprem al primei puteri mondiale în singurul său discurs de politică externă în aprilie.

Secretarul de stat John Kerry a promis o tranziţie lină cu viitoarea administraţie. „Trebuie să-i ajutăm cât mai mult posibil”, dar „fără a pierde din problemele majore cu care ne confruntăm”, a adăugat el.

Experţii stabilesc o legătură între Donald Trump, total novice în politică, şi curentul izolaţionist, unul dintre cele două cicluri ale politicii externe a Americii începând din secolul al XIX-lea. Hillary Clinton ar fi fost în schimb o preşedintă mai intervenţionistă pe scena internaţională.

Pentru Donald Trump, Statele Unite nu mai pot îndeplini rolul de poliţist al lumii şi trebuie să-şi reducă ajutorul internaţional.

În campania electorală de 16 luni, candidatul republican a promis să susţină contrariul a ceea ce a promovat preşedintele Barack Obama: reconcilierea cu Rusia preşedintelui Vladimir Putin, trimiterea a zeci de mii de soldaţi în Siria şi Irak pentru a distruge gruparea Stat Islamic (SI), război comercial cu China, punerea sub semnul întrebării a principiilor NATO şi acordurilor internaţionale asupra climatului, comerţului liber şi programului nuclear iranian.

Donald Trump a lăudat în mod repetat calităţile de „conducător” ale lui Vladimir Putin. Putin, care l-a numit de asemenea pe Trump un „om genial şi plin de talent”, a fost primul care l-a felicitat miercuri, exprimându-şi „speranţa” pentru relaţii mai bune ruso-americane, prăbuşite la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece.

La rândul său, viitorul preşedinte al Statelor Unite a considerat de mai multe ori că ar fi „bine” să aibă o „relaţie foarte bună” cu şeful de la Kremlin. Dar fără a oferi niciun detaliu asupra modului în care el ar împăca Washingtonul şi Moscova.

Nu se ştie dacă acest dezgheţ americano-rus ar prefigura o cooperare în Siria împotriva grupării SI, în condiţiile în care candidatul Trump nu s-a exprimat niciodată în legătură cu acest subiect. Dar el a considerat în octombrie 2015 că loviturile Rusiei în sprijinul aliatului său sirian au fost „pozitive”.

Candidatul Trump a variat mult asupra strategiei sale împotriva SI. În septembrie 2015, el era adeptul unei „aşteptări”, sugerând că regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi jihadiştii trebuie lăsaţi să se omoare între ei. Dar în martie, el s-a angajat dintr-o dată să „facă K.O. SI” prin trimiterea a „20.000 până la 30.000” de soldaţi americani în Siria şi Irak.

De asemenea în campanie, Donald Trump a acuzat de multe ori China de a fi „inamicul” Americii care îi „fură” locurile de muncă din ţară, de manipulare a monedei americane şi a ameninţat cu un război comercial împotriva celei de-a doua puteri mondiale. În ianuarie, în timpul testului nuclear al Coreii de Nord, el a cerut Beijingului să facă presiune asupra aliatului său comunist. În caz contrar, „am face foarte dificile schimburile comerciale cu China”, a avertizat el.

În legătură cu NATO, cel care va fi învestit la 20 ianuarie 2017 pentru a intra în Casa Albă a provocat în primăvară consternare de cealaltă parte a tlanticului, considerând NATO „învechită” şi avertizând că angajamentul Washingtonului faţă de aliaţii săi europeni în cazul unei agresiuni ruse depinde de contribuţiile financiare europene făcute Alianţei. El a proferat acelaşi tip de ameninţări în legătură cu alianţele militare istorice ale Statelor Unite cu Japonia şi Coreea de Sud.

Printre altele, pentru candidatul Trump încălzirea climatică nu este decât o „farsă”, iar el a vorbit chiar de „anularea” acordului de la Paris.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI