ÎPS Arhiepiscop Pimen la Sinaxa monahală a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor:

„Mănăstirile au un rost dumnezeiesc în perioade de criză”

Joi, 10 noiembrie 2016, începând cu ora 10, la Mănăstirea Putna a avut loc Sinaxa anuală a stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor.

Tema sinaxei a fost „Împlinirea/ Formarea călugărului astăzi”. După Rugăciunea de binecuvântare, Părintele Arhimandrit Damaschin Luchian a susţinut un referat pe această temă.

După referat, au urmat un bogat cuvânt de învăţătură al Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, legat de diferitele aspecte prezentate şi de probleme ale monahismului de azi, şi intervenţii ale participanţilor.

Într-o atmosferă caldă, de unitate, s-a accentuat că e nevoie de modele vii şi de urmarea rânduielilor monahale. Fără ascultare deplină, tăierea voii şi sinceritate nu se poate forma un monah. De asemenea, stareţul, respectiv stareţa, trebuie să aibă foarte multă răbdare cu cei care intră în viaţa monahală.

Amintind de figuri luminoase şi formatoare de monahi de la mănăstirile Neamţ şi Putna, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen a spus celor prezenţi: „Aveţi o misiune foarte frumoasă. Nădăjduim ca Dumnezeu, Dragostea cea desăvârşită, să ne ajute să înţelegem ceea ce nu am înţeles până acum. Mănăstirile au un rost dumnezeiesc în perioade de criză”.

Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic, stareţ al Mănăstirii Putna şi exarh, a insistat pe necesitatea conservării patrimoniului – biserici, mănăstiri, obiecte – şi predării lui către urmaşi. „Mănăstirile au contribuit la formarea poporului şi la bunul mers al neamului. Sunt rădăcinile noastre, certificatul de naştere al acestui popor. Aici am trăit, aici suntem şi aici trebuie să rămânem, cu valorile noastre. Să sprijinim societatea, pe tineri în mod special, prin cuvânt şi prin faptă.”

Între propunerile făcute s-a aflat şi organizarea unei sinaxe cu stareţii şi duhovnicii mănăstirilor, după Sărbătorile de iarnă, şi organizarea unei tabere de iconografie, pentru vieţuitorii mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei care doresc să deprindă arta pictării icoanei.

În Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor funcţionează 46 de mănăstiri şi schituri.

Mănăstirea Putna sărbătoreşte în acest an 550 de ani de la punerea pietrei de temelie de către Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Tot în acest an, a fost canonizat Sfântul Iacob Putneanul, cel care a tipărit primul Abecedar din Moldova şi a înfiinţat prima şcoală din mediul rural din Moldova.

Pr. DOSOFTEI DIJMĂRESCU Foto: monah TIMOTEI TIRON

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: