Persoanele care au intrat în contact cu vaca turbată de la Zvoriştea vor urma tratament antirabic de lungă durată

Unsprezece persoane din comuna Zvoriştea, care au venit în contact cu o vacă turbată sau au consumat lapte de la aceasta, urmează tratament vaccinal antirabic, cu o durată de până la 90 de zile, în Ambulatoriul Spitalului Judeţean Suceava, conform schemei de vaccinare impuse în această situaţie, ne-a declarat ieri directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava, dr. Doina Elena Ganea.

Directorul medical a precizat că spitalul avea în stoc 168 de doze de vaccin antirabic, dar nu şi ser antirabic, de care aveau nevoie doar trei din pacienţii respectivi, astfel că o parte din ser a fost adus de la Spitalul Regional din Cernăuţi, iar restul a fost comandat de la Unifarm. Dr. Doina Elena Ganea a precizat că situaţia este sub control în ce-i priveşte pe pacienţii ajunşi la SJU, care primesc tratament antirabic.

Un caz de rabie la o bovină a fost depistat într-o gospodărie din satul Dealu, comuna Zvoriştea. Proprietarul a sacrificat animalul, întrucât acesta avea manifestări nervoase, fără să ştie că avea rabie. Ulterior a fost depistat virusul rabic pe probele analizate de Laboratorul DSVSA Suceava. De fapt, 13 persoane au intrat în contact cu bovina turbată sau au consumat lapte de la ea, dar dr. Ganea a precizat că mama şi soacra proprietarului vitei nu s-au prezentat la spital pentru tratament.

Pentru gestionarea situaţiei, a fost constituită o celulă de criză la nivel judeţean, formată din reprezentanţi ai SJU Suceava, DSP Suceava, ISU Suceava şi DSVSA Suceava, care a luat legătura cu autorităţile din sănătate de la nivel central.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: