Zilele Casei Corpului Didactic

Discuţii libere şi amicale despre educaţie

Evenimentul intitulat Zilele Casei Corpului Didactic Suceava a reunit ieri, la sediul instituţiei, profesori, educatori, directori de şcoli de ieri şi de azi, reprezentanţi ai Prefecturii, Inspectoratului Şcolar, ai Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei de la Universitatea Suceava şi din alte instituţii partenere.

„Vă mulţumesc foarte mult că astăzi sunteţi la Casa Corpului Didactic, instituţia în care v-aţi format, instituţia cu care aţi colaborat, instituţia către care veniţi atunci când aveţi nevoie de consiliere, când doriţi să oferiţi sau când aveţi idei cu care puteţi regândi educaţia” s-a adresat invitaţilor directoarea CCD, prof. Manuela David. Ea a spus că, în anul şcolar precedent, la CCD s-au derulat 11 programe acreditate şi un foarte mare număr de programe avizate, 1000 de profesori fiind cursanţi în programe acreditate, iar 2000 în programe avizate.

Şeful IŞJ Suceava, prof. Gheorghe Lazăr, i-a mulţumit fostului director al CCD, prof. Constantin Mărgineanu, şi a felicitat-o pe actuala directoare pentru promovarea concursului şi semnarea contractului managerial cu Ministerul Educaţiei. El a spus că dascălii trebuie să se adapteze continuu noilor condiţii în care învaţă copiii, celor oferite de tehnica de calcul, să-şi schimbe viziunea despre educaţie, să readucă elevii înspre cititul cărţilor şi să-i înveţe ce informaţii să caute pentru a-şi forma sistemul de valori. „Trebuie să ne întoarcem la istoria noastră, la tradiţii, la ceea ce a făcut poporul român de secole, să ne preocupăm de perfecţionare şi să căutăm noul în tot ce se face” a declarat inspectorul general al IŞJ.

Vorbind despre generaţiile de ieri şi de azi, cu sisteme de gândire diferite, despre faptul că astăzi copiii cresc în cultura imaginilor, în epoca digitalizării, prea puţin în cultura celor scrise, Daniela Palade Teodorescu, redactorul-şef al revistei „Avantaje”, a spus că provocarea educatorilor de azi este de a găsi calea către această generaţie, puntea de legătură. „Cursurile care ar fi necesare la un astfel de nivel ar trebui să fie cu mai puţină metodică şi mai multă inteligenţă emoţională: ce să fac, cum să-i înţeleg, cum să ajung la ei, cum să-i preţuiesc, cum să stabilesc această punte de legătură”. Invitata a mai spus că nu crede în separarea între generaţii, nici în ideea de a-i privi de sus pe tineri: „Cred că trebuie să ne coborâm foarte aproape de copiii noştri şi de ceea ce cred ei că este important, acesta e rolul foarte provocator pe care dascălul din ziua de azi trebuie să-l aibă”.

Vorbind despre educaţie, în general, inspectorul general adjunct Gabriela Scutaru a declarat că şi-ar dori sincer „ca toţi cei care sunt angrenaţi într-un astfel de mecanism să-şi înţeleagă rolul, să-şi înţeleagă importanţa, să nu arunce vina unul pe celălalt” şi să nu lase altora din atribuţiile care le revin. „Mi-aş dori ca educaţia să însemne ştiinţă de carte, să însemne atitudini şi comportamente, iar asta se învaţă în şcoală, pe stradă, acasă, în mass-media. Mi-aş dori ca toate la un loc să ajute la formarea unor tineri care să-şi asume responsabilitatea a ceea ce fac şi ce spun”.

La rândul său, celălalt inspector general adjunct al IŞJ, prof. Cristian Cuciurean, a vorbit despre profesorii-modele pentru elevi, dar nu numai. El a spus că pregătirea ştiinţifică a cadrelor didactice trebuie să fie o preocupare permanentă, mai ales că, învăţământul nefiind un sector prea bine remunerat, nu vin să predea cei mai buni absolvenţi de facultate. Prof. Cuciurean a spus că aruncă mănuşa către directorii de şcoli, mentorii de stagiatură, metodişti, provocându-i „să aibă grijă de colegii mai tineri”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: