Octombrie nu a fost de bun augur pentru leu

La sfârşitul lui octombrie cursul euro a crescut cu 1,12% faţă de euro, cu 3,3% comparativ cu dolarul şi cu 1,4% faţă de francul elveţian.

Evoluţia perechii euro/leu a fost una agitată, asemănătoare cu cea de le începutul anului. Cauza? Legea convertirii creditelor în franci elveţieni, cea care a ridicat cursul la un maxim de 4,5175 lei. Modul în care a fost votată legea în Parlament şi solicitarea făcută de guvern către Curtea Constituţională de a studia legalitatea actului normativ au calmat spiritele, iar cursul s-a aşezat în jurul pragului de 4,50 lei.

Ultima şedinţă din octombrie a fost foarte calmă, cu tranzacţii realizate între 4,503 şi 4,506 lei, media fiind stabilită la 4,5057 lei, faţă de 4,4978 lei, la finalul săptămânii trecute.

Luna noiembrie va fi marcată de mai mulţi factori, atât externi, cât şi interni. Pe plan local se detaşează campania electorală, motiv pentru investitori să ia poziţii de protecţie. Principalul factor extern este reprezentat de alegerile prezidenţiale din SUA. În opinia analiştilor, o victorie a democraţilor ar permite Rezervei Federale americane să reia, după un an, programul de majorare a dobânzii sale cheie. În schimb, un succes al lui Donald Trump ar pune sub semnul întrebării o astfel de decizie.

Cursul dolarului american a scăzut de la 4,1238 la 4,1131 lei, într-o şedinţă în care cotaţiile au fluctuat între 4,10 şi 4,117 lei.

Media monedei elveţiene, care se tranzacţiona pe pieţele internaţionale între 1,082 şi 1,085 franci/euro, a crescut de la 4,1452 la 4,1598 lei.

Perechea euro/dolar se tranzacţiona între 1,0944 şi 1,0991 dolari. Evoluţia monedei unice a fost influenţată de faptul că, potrivit Eurostat, economia zonei euro a înregistrat o creştere modestă în trimestrul al treilea, de 0,3%, similară cu cea din trimestrul precedent, după şocul deciziei britanicilor de ieşire din Uniunea Europeană.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: