Despre lumini şi furtuni

Nici măcar ziua frumoasă de toamnă nu reuşea să-i lumineze sufletul, am văzut asta de la distanţă, când ne-am întâlnit. Din timp în timp dăm una peste alta prin oraş şi de fiecare dată mă despart de ea cu sentimentul că aş fi putut face mai mult s-o înseninez, s-o scot din groapa de deznădejde în care-mi pare că pică din când în când. Copii la şcoală, părinţi bolnavi, viaţă cenuşie – probleme din astea, cu care ne-am confruntat şi ne mai confruntăm. De data asta, copiii o preocupă mai mult, să găseşti un serviciu în Suceava e anevoios. Ştiu cum e să împărtăşeşti cu copilul tău, pe lângă reuşitele cu care-şi încununează viaţa, momentele de deziluzie, de ratare, de neîmplinire. Şi mai ştiu că, dacă tu eşti în război cu tine, e greu să faci pace în sufletul celuilalt. Norocoasa de mine, la acea întâlnire, i-am adus zâmbet şi pace, am simţit cu îndestulare asta şi am mulţumit pentru că mi-a fost dată aşa bucurie. Un om frumos.

Mă gândesc eu, cu mintea mea de păcătoasă, că nu are a se mânia Ăl de Sus pe mine, dacă-i vine, aşa, să tragă o linie, să se lămurească ce şi cum: nu i-am prea cerut, nu l-am asaltat cu rugăminţi când m-a înghesuit necazul, mai mult i-am mulţumit pentru ceea ce mi-a dat, ăsta-i felul meu. Că mi-a dat, nu pot zice că nu. L-am rugat de sănătate, pentru cei dragi mie, asta fac de fiecare dată şi par a fi găsit calea către el, de vreme ce nu ne-a încercat mai mult decât am putut duce.

Mă rog, în ultima vreme, să-mi mai scoată în cale oameni frumoşi. Oameni frumoşi care îţi aprind lumini în suflet, nu care stârnesc furtuni. Oameni construiţi din metal onest, nu poleiţi peste rugini mâncate de nemulţumiri. Oameni care, atunci când le deschizi uşa sufletului păşesc înăuntru, aruncă o privire şi, la ieşire, o lasă deschisă. Şi care, dacă nu se descalţă la intrare, măcar nu intră înăuntru cu noroiul răului cotidian.

Am zis frumoşi, nu perfecţi, te rog să nu uiţi, Doamne. Şi te mai rog doar să mă laşi să îţi arăt că-i merit.

4 Comentarii

 1. nu-i lumini si umbre ?
  m-ai exclus …
  definitiv…
  chiar si din furtuna vietii.
  felicitari

 2. azi am asteptatsa stea ploaia…
  https://www.youtube.com/watch?v=vYZ_Zrd0rkk
  asteptam editorialul tau …

 3. Am citit editorialul semnat de Petru Bejanariu-directorul liceului unde am copilarit
  poze n-am cum sa postez sunt iersina non grata….
  nu mai ai nimic pentru citit ???

 4. persona non grata rectific

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI