Ambasadorul Chinei, Xu Feihong, a fost prezent la înfiinţarea Casei Româno-Chineze, filiala Suceava

> „Sper ca în viitor Casa Româno-Chineză să facă mai mult pentru promovarea relaţiilor între noi”, a declarat ambasadorul la întâlnirea cu reprezentanţii judeţului

 În prezenţa ambasadorului Chinei în România, Xu Feihong, a fost anunţată, miercuri seară, înfiinţarea Casei Româno-Chineze, filiala Suceava, dar şi a Camerei de Comerţ Româno-Chineze.

În acest context, la Palatul Administrativ, a avut loc o întâlnire festivă a diplomatului chinez cu cei mai importanţi reprezentanţii ai judeţului şi municipiului, ca şi cu cei care vor lucra în cadrul Casei Româno-Chineze.

Oficiile de gazdă le-a făcut Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, care i-a făcut cunoştinţă ambasadorului Chinei cu Bucovina, prezentându-i pe videoproiector zona, frumuseţile ei, particularităţile, amintind despre armonioasa convieţuire, de sute de ani, între etnii, oportunităţile de afaceri, în special cele în turism, cu trimiteri la ce a fost şi este bun în judeţ din punct de vedere industrial şi ce domenii de producţie specifice zonei ar putea fi reactivate utilizând potenţialul local. Mesajul şefului administraţiei judeţene a fost elegant şi transparent, în rezumat putând fi prezentat astfel: avem cu ce, avem cu cine, suntem deschişi, este loc pentru investiţii.

„Cam aceasta este Bucovina cu particularităţile şi cu frumuseţile ei, ce ne fac să fim mândri şi recunoscuţi în lume. Aici sunt oportunităţi de investiţii, oportunităţi de vizitare!”, a încheiat Flutur prezentarea judeţului Suceava.

„Întreprinzătorii chinezi sunt interesaţi să investească în judeţul Suceava, dar…”

Ambasadorul Xu Feihong s-a arătat bucuros de înfiinţarea şi la Suceava a unei filiale a Casei Româno-Chineze, din punctul său de vedere fiind „o nouă platformă de colaborare şi promovare a relaţiilor interumane şi comerciale” între China şi judeţul Suceava, şi a dat informaţii despre amplificarea în ultimii ani a relaţiilor dintre ţara sa şi România, la nivel central.

Ca reprezentant al unei civilizaţii continue de 5000 de ani, nu a grăbit însă treburile. „Întreprinzătorii chinezi sunt interesaţi să investească în judeţul Suceava, dar nu au deocamdată informaţii şi parteneri de dialog (…) Sper ca în viitor Casa Româno-Chineză să facă mai mult pentru promovarea relaţiilor între noi. Ambasada Chinei în România poate oferi asistenţă şi va face eforturi pentru dezvoltarea acestor relaţii. Poarta Ambasadei Chinei este deschisă zi şi noapte”, a declarat diplomatul pe un ton clar. „Peste 100 de milioane de turişti chinezi au vizitat anul trecut multe state din lume, dar foarte puţini au fost în ţara dumneavoastră. Sunt sigur că în viitor vor fi interesaţi să călătorească şi în România”, a mai spus ambasadorul.

Au vorbit apoi prefectul judeţului, Constantin Harasim, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”, Valentin Popa, primarul Sucevei, Ion Lungu, şi Nicolae Troaşe, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava.

Primarul municipiului a fost lapidar şi, după salutul protocolar, a anunţat disponibilitatea de colaborare a autorităţii locale cu posibili investitori chinezi, declarând că într-un oraş cu resurse şi forţă de muncă calificată “sigur se vor găsi oportunităţi reale pentru dezvoltarea relaţiilor de afaceri”.

Şeful CCI, Nicolae Troaşe, a amintit faptul că, în România, China este reprezentată de peste 30.000 de firme, dar că, din păcate, în judeţul Suceava prezenţa lor se rezumă la câteva magazine.

Universitatea „Ştefan cel Mare”, promotor real al relaţiilor Suceava – China

„Felia” de China palpabilă şi evidentă s-a format însă la Suceava pe linie educaţională, în cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”, iar rectorul Valentin Popa a menţionat asta în cuvântul său către ambasadorul Xu Feihong. Înfiinţarea în cadrul universităţii, în urmă cu trei ani, a Clubului de Studii Asiatice, care a produs până în prezent aproape 260 de cursanţi acreditaţi în limba chineză, reprezintă o carte de vizită pe care Suceava o poate prezenta oficialităţilor cu fruntea sus. Faptul că, alături de Pan Yuian, tânăra lector care a susţinut activităţile centrului de la început, universitatea are în prezent al doilea lector de limbă chineză, Li Changchun, dar şi primul masterand chinez, Yin Shengnam, că universitatea aşteaptă vizita la Suceava, în luna noiembrie, a reprezentanţilor singurei universităţi din China desemnată să promoveze relaţii intrauniversitate cu România, acestea sunt premisele pe care Valentin Popa le-a întărit în discursul său. El a vorbit şi despre viitoare planuri educaţionale româno-chineze, cum ar fi înfiinţarea unui program de limbă chineză/ limbă modernă în cadrul universităţii şi chiar o filială a Institutului Confucius, cum funcţionează alte patru în România.

„V-aţi propus ca în 2030 să ajungeţi cea mai tehnologizată naţiune a lumii şi sunt sigur că puteţi atinge acest obiectiv inclusiv printr-o colaborare la nivel educaţional, interuniversitar”, s-a adresat rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava diplomatului chinez.

Casa Româno-Chineză de la Suceava, iniţiativa unor profesori universitari, oameni de afaceri şi funcţionari publici

Casa Româno-Chineză, filiala Suceava, este membră a asociaţiei de prietenie neguvernamentale, cu sediul central la Bucureşti, înfiinţată în virtutea a peste 65 de ani de relaţii diplomatice româno-chineze. Este o iniţiativă a societăţii civile la care a aderat unui grup de oameni tineri din judeţul Suceava, profesori universitari, oameni de afaceri şi funcţionari publici, dedicaţi acestei idei de mai mulţi ani încoace.

Potrivit reprezentanţilor săi, asociaţia va avea rol de consulat al Ambasadei Chinei în teritoriu şi va funcţiona ca o structură, pe departamente, pentru promovarea colaborării pe linie de cultură, turism şi economie, angajându-se ca promotor în relaţiile societăţii civile din judeţul Suceava şi China.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI