Ieri, la SJU şi în toate spitalele din judeţ

Grevă de avertisment cu banderole, pancarte şi listă de revendicări

Peste 300 de sindicalişti Sanitas din Spitalul Judeţean Suceava au participat, ieri dimineaţă, la greva de avertisment anunţată conform calendarului de proteste, dotaţi cu banderole pe braţe şi pancarte pe care erau înscrise revendicările. Prezent în mijlocul lor, liderul USJ Sanitas, Romică Balan, a declarat că pacienţii nu au avut de suferit, după ora 9 o parte din protestatari întorcându-se în secţiile lor, unde şi-au reluat activitatea.

El a spus că greva de avertisment s-a desfăşurat în toate spitalele din judeţ şi în unităţile medicale unde există membri ai acestui sindicat, activitatea medicală nefiind afectată, întrucât au participat la protest mai ales salariaţii ieşiţi din tura de noapte, cei care erau liberi sau în concediu.

În ce priveşte revendicările sindicaliştilor din sănătate, Romică Balan a spus că ele sunt consecinţa apariţiei ordonanţelor 20 şi 43 din acest an, care au accentuat inechităţile de ordin salarial existente în sistemul sanitar, în loc să le corecteze.

„Din păcate, cu apariţia celor două ordonanţe s-au creat noi inechităţi, prin omisiunea unor categorii foarte importante din sistemul sanitar. Mă refer la personalul TESA, personalul din DSP, dar şi la personalul din sistemul de asistenţă socială şi medico-socială, la personalul din creşe şi grădiniţe, angajaţi care nu se regăsesc în Ordonanţa 20. În ce priveşte Ordonanţa 43/2016, am avut surprinderea să nu fie toate categoriile de personal incluse în acordarea sporurilor la nivelul salarizării din 2016, noi rămânând la salarizarea din 2009 ca referinţă pentru acordarea sporurilor”, a mai spus Balan.

El a adăugat că sindicaliştii din sistem doresc un contract colectiv de muncă structurat pe asistenţă sanitară şi asistenţă socială, o lege proprie de salarizare, rezolvarea inechităţilor salariale existente între unităţile cu profil clinic şi neclinic şi dintre asistenţii medicali cu studii postliceale şi cei cu studii superioare.

După greva japoneză de săptămâna trecută, greva de avertisment de ieri este a doua etapă din cadrul programului de proteste stabilit la nivelul Federaţiei Sanitas.

Preşedintele USJ Sanitas Suceava a mai declarat că, în condiţiile în care nu se vor primi semnale că se va rezolva măcar o parte din revendicări, pe 31 octombrie se va declanşa greva generală pe durată nedeterminată, atunci fiind asigurate urgenţele şi o treime din activitate.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI