Avantajele tabletelor de pe ambulanţe

Un control mai riguros al timpului şi al consumului de medicamente şi de materiale sanitare

Salariaţii de pe ambulanţele sucevene s-au obişnuit, deja, să lucreze informatizat, pe tablete, dar deocamdată completează şi foaia de observaţie, în paralel, astfel că trebuie să fie atenţi ca datele să coincidă.

Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ), dr. Alexandru Lăzăreanu, ne-a declarat, ieri, că se lucrează pe tablete de la 1 septembrie, iar informatizarea muncii celor de pe ambulanţe permite „un control mai riguros” al timpului de răspuns la solicitare şi al consumului de medicamente şi de materiale sanitare. Totodată, lucrând în sistemul informatic cu tableta, medicamentele şi materialele folosite se scad direct, „nu mai trebuie să vii cu foaia să scrii pe calculator şi apoi să scazi”, a spus directorul Lăzăreanu.

El a precizat că directorul medical şi asistenta şefă de la SAJ s-au instruit la Bucureşti să lucreze cu noul sistem, iar la rândul lor au instruit salariaţii, unii dintre ei fiind mai reticenţi la început.

Asistenta-şefă Cătălina Divisevici a precizat că pe tabletă lucrează şeful de echipaj – medicul, asistentul sau ambulanţierul, în funcţie de tipul autosanitarei –, iar în paralel completează şi foaia, până la o dată neprecizată încă. „Asistentul trebuie să fie atent ca foaia să bată cu tableta, acum automat se pierde din timp. Sperăm că tabletele vor fi eficiente, numai să avem înţelegere din partea pacienţilor, pentru că un pacient poate crede că asistentul scrie un mesaj sau se joacă pe tabletă. La noi nu s-a întâmplat, doar în alt judeţ…”.

Reprezentanţii SAJ au mai spus că salariaţii aflaţi mai aproape de vârsta pensionării au fost mai reticenţi faţă de noua metodă de lucru.

 Introducerea tabletelor pe maşinile SAJ va duce la desfiinţarea dispeceratelor din staţii şi substaţii, existente acum, iar asistenţii medicali care lucrează acolo vor trece pe maşini. Astfel va fi rezolvată parţial lipsa de personal cu care SAJ se confruntă de mai multă vreme.

 Serviciul de Ambulanţă Judeţean a fost dotat cu 30 de tablete, dintre care nouă sunt la Staţia de la Suceava, celelalte fiind distribuite la staţiile din judeţ, astfel: cinci la Rădăuţi, patru la Fălticeni, câte trei la Vatra Dornei, Câmpulung şi Gura Humorului, câte una la Broşteni, Solca şi Siret.

Hotărârea de a monta tablete în ambulanţe aparţine Ministerului Sănătăţii, fiind un proiect mai vechi care a fost implementat la începutul acestui an, de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI