Ultimul Laudatio închinat lui Anne-Marie Houdebine

(6 iunie 1940 – (?) 13 octombrie 2016)

anne-marie-houdebineAnne-Marie HOUDEBINE, reputat lingvist, semiolog, psihanalist, „Doamna Imaginarului lingvistic”, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ştefan cel Mare”, ne-a părăsit fulgerător, intempestiv, aşa cum o ştiam, în plină forţă intelectuală şi dintr-o multitudine de proiecte colective. Ne-a lăsat fără cuvinte, Ea, creatoarea de cuvinte, parcă pentru a proba că marile dureri sunt mute.

Regina feminismului în lingvistică, saussuriană imbatabilă, a ales să plece la îngeri chiar în „Anul Saussure”, acum când lingvişti din toată lumea aniversează 100 de ani de la publicarea documentului fondator al lingvisticii moderne, Cursul de lingvistică generală al lui Ferdinand de Saussure.

Ne-a părăsit între două mari manifestări ştiinţifice la care era aşteptată: Colocviul internaţional „Victor Banaru”, organizat de Departamentul de lingvistică romană al Universităţii de Stat din Moldova (13-14 octombrie) şi Colocviul Internaţional de Lingvistică Funcţională, ce are loc la La Rochelle (Franţa), localitatea natală a lui Anne-Marie HOUDEBINE (18-21 octombrie). Nu a mai ajuns la Chişinău, unde colegii pregătiseră un Laudatio – ultimul Laudatio – şi o diplomă de Membru de Onoare al Departamentului de lingvistică romană, ce poartă data de 4 octombrie 2016. Anne-Marie nu este printre noi, fizic, nici la La Rochelle, acolo unde funcţionalişti de pretutindeni au ales să se întâlnească pentru a o omagia, nicidecum pentru a o comemora.

Destinul a vrut altfel.

Anne-Marie HOUDEBINE, doctor în Litere şi Ştiinţe umane (cu o teză de 1500 de pagini, sub coordonarea lui André Martinet), Profesor emerit de lingvistică şi semiologie la Universitatea „René Descartes” – Paris V, Sorbona (tocmai obţinuse pentru a treia oară acest titlu), psihanalist şi Preşedinte al Asociaţiei Sémiologie actuelle, rămâne PROFESOARA (cu majuscule), LINGVISTA ce a impus femininul numelor de meserii, „obligând” limba franceză să adauge – e, ca marcă a genului feminin, la professeur. PROFESOARA HOUDEBINE şi-a închinat întreaga viaţă, până la uitarea de sine, Universităţii şi elevilor, studenţilor din Poitiers, Angers, Paris, apoi doctoranzilor de pe toate continentele.

Sute de titluri în domeniile analizelor semiologice, diferenţei sexuale, identităţii şi limbilor, semiologiei indiciilor, psihanalizei, lingvisticii funcţionale, imaginarului lingvistic şi cultural, şi, recent, umorului şi stereotipurilor în desenele din presă poartă amprenta inconfundabilă a stilului şi muncii asidue de cercetătoare în ştiinţele limbajului reprezentate de Anne-Marie HOUDEBINE.

Recunoscută ca autoarea teoriilor Imaginarului lingvistic (în lingvistică) şi Semiologiei indiciilor sau interpretative (în semiologie), ca lingvista feminizării numelor de meserii, a titlurilor şi funcţiilor (între 1984-1986 a fost membru al Comisiei de feminizare la Ministerul drepturilor femeii), Anne-Marie HOUDEBINE este reprezentanta fidelă şi exemplară a valorilor Francofoniei, înglobând în spiritul libertăţii, solidarităţii, unităţii în diversitate, cel al cooperării şi mobilităţii.

Încarnare perfectă a „dinamismului”, „vigorii”, „vitalităţii” şi „energiei” (cele patru calităţi sub auspiciul cărora s-au desfăşurat, la Paris, în 2011, „Zilele Omagiu Anne-Maria HOUDEBINE”), Anne-Marie HOUDEBINE a fost, înainte de orice, PROFESOARA înconjurată, adulată, urmată de sute de discipoli cărora le-a dedicat necondiţionat cei peste 50 de ani de muncă.

Din 2008, la pensie fiind, a mers dintr-o universitate în alta, conferenţiind şi încurajând cercetătorii de toate vârstele.

La Suceava, Anne-Maria HOUDEBINE a fost de trei ori, de patru ori a participat, însufleţind dezbaterile, la Colocviul Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului „Eugeniu Coşeriu”. Creatoare de punţi de colaborare cu universităţi din întreaga lume, promotoare înflăcărată a noutăţilor în ştiinţele Limbii, neobosită susţinătoare a afirmării tinerilor, Anne-Maria HOUDEBINE a fost „magnetul” de care avea nevoie lingvistica modernă pentru a se dezvolta. Harul ei didactic era unic, iar dezbaterile la care participa, în compania unor reputaţi lingvişti şi semiologi, deveneau automat momente de referinţă în istoria instituţiilor academice sub cupola cărora se desfăşurau.

PROFESOARA Anne-Marie HOUDEBINE rămâne Modelul şi Idealul pentru mulţi dintre cei care au cunoscut-o. Pierderea ei este o grea încercare pentru noi, cei care ne-am format la „Şcoala Anne-Marie HOUDEBINE”.

Mulţumim, iubită Doamnă PROFESOARĂ! Ştim că aţi plecat acum pentru că trebuia să vă întâlniţi cu Saussure, Martinet şi Coşeriu pentru o nouă dezbatere furtunoasă.

Prof. univ. DHC SANDA-MARIA ARDELEANU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: