Preşedintele Eurogroup avertizează împotriva „alegerii” unui „Brexit dur” de către Marea Britanie

Un „Brexit dur” – adică plecarea fără compromis din Uniunea Europeană – ar fi „alegerea” britanicilor, nu a europenilor, a avertizat Jeroen Dijsselbloem, preşedintele miniştrilor de finanţe ai zonei euro (Eurogroup), reuniţi la Luxembourg, potrivit AFP. „Este alegerea lor să se îndrepte spre un Brexit dur şi eu i-aş fi deloc favorabil”, a declarat el. „Aş fi în favoarea unui acord pe cât posibil de rapid, un acord benefic pentru noi toţi, dar nu acesta este semnalul pe care l-am auzit”, a adăugat acesta.

Primul ministru britanic, Theresa May, a indicat că lansarea oficială a procedurii de ieşire din UE va interveni până la sfârşitul lunii martie 2017.Ea a lăsat să se înţeleagă de asemenea că vrea să se angajeze pe calea unui Brexit „dur”, cu un control strict al imigraţiei şi un acces restrâns la piaţa unică.

Uniunea Europeană a amintit cu regularitatea că o ţară exterioară care vrea să acceadă la piaţa unică trebuie să accepte cele patru libertăţi de circulaţie ale sale: cea a mărfurilor, a serviciilor, a capitalurilor şi mai ales a persoanelor, punct care reprezintă o problemă pentru britanici. „În privinţa acestor principii, nicio ţară a UE nu va ceda”, a afirmat ministrul francez al economiei Michel Sapin. „Dacă există un acord cu Marea Britanie, ca şi cu orice altă ţară, dacă această ţară este exterioară Uniunii Europene, există patru mari libertăţi indisociabile. Nici vorbă să se facă rabat de la aceasta”, a adăugat el. „Brexit-ul nu trebuie să fie o pedeapsă pentru nimeni, nici pentru Marea Britanie şi cetăţenii săi, nici pentru europeni”, a comentat la rândul său comisarul european pentru probleme economice, Pierre Moscovici. „Nu ştiu ce înseamnă «Brexit dur» sau «Brexit uşor»”, a conchis Moscovici.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI